Voor- en nadelen van een auto kopen of (zakelijk) leasen

Ben je toe aan een andere bolide? En twijfel je of je een auto zal kopen of leasen? Dat is inderdaad een lastige keuze en is uiteraard heel persoonlijk. Ga je voor een auto kopen of kies je voor shortlease? We zetten de voor- en nadelen van een auto kopen of (zakelijk) leasen voor je op een rijtje. Wellicht kom je dan een stapje dichter bij een, voor jou, goede keuze. 

Voordelen van een auto kopen

Wil je een eigen auto kopen of ben je toe aan een nieuw of tweedehands exemplaar? We zetten de voordelen van een auto kopen voor je op een rijtje:

  • Wanneer je een eigen auto koopt, ben je ook eigenaar van de gekochte auto. Best een fijn idee, toch? 
  • Je beslist zelf hoe lang je in de auto wilt rijden tot je weer een nieuw exemplaar aanschaft. 
  • Je hebt geen beperking als het gaat om de hoeveelheid kilometers die je mag rijden en kunt dus gaan en staan waar je maar wilt. 
  • Rijd je zakelijk in je eigen auto, dan kun je meestal deze kilometers declareren. Hier hoef je niet (zakelijk) voor te leasen. Dit bedrag ligt meestal rond maximaal 19 cent per kilometer, omdat het tot dat bedrag voor de werkgever belastingvrij is. 
  • Je kunt een auto kiezen die je zelf wenst en/of uit je eigen portemonnee kunt betalen. 

Nadelen van een auto kopen 

Uiteraard kleven er ook nadelen aan het kopen van een auto en het grootste nadeel zit hem in de onderhoudskosten van de gekochte auto. Je weet nooit helemaal zeker welk onderhoud er aan zit te komen of hoe de auto de komende tijd zal rijden. Er kan altijd iets kapot gaan natuurlijk en hier komen vaak (flinke) kosten bij kijken. Tip: maak een potje voor eventuele autokosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en er wel geld is wanneer de auto gemaakt moet worden. 

Voordelen van een auto leasen

Kies je ervoor om een auto (zakelijk) te leasen? Er zijn een aantal voordelen te benoemen wanneer je een auto least:

  • Met leasen weet je wat je maandelijkse vaste autokosten zijn.
  • Je komt niet voor verrassingen te staan wanneer er iets kapot gaat aan de auto. 
  • Profiteert altijd van garanties.
  • Je rijdt vaak in de nieuwste modellen.

Nadelen van een auto leasen

En ook aan het leasen van een auto kleven nadelen. Je bent meestal meer geld kwijt in de maand aan het leasebedrag. Wanneer je zakelijk least, betaal je fiscale bijtelling. Deze bijtelling kan behoorlijk oplopen. Zoek altijd eerst goed uit wat je fiscale bijstelling is. Sommige werkgevers beperken bij shortlease zakelijk het privégebruik met de hoeveelheid kilometers. Let hier goed op en vraag het na aan je werkgever. 

Wanneer je private least, moet je goed opletten hoeveel kilometers je per jaar mag rijden. Je hoeft je niet per se aan de hoeveelheid kilometers te houden, maar wanneer je over de hoeveelheid kilometers komt die in het contract zijn afgelosten, moet je wel extra bijbetalen per kilometer. Zoek goed uit en laat je informeren wat de mogelijkheden voor jou kunnen zijn met het kopen of het leasen van een auto.  

>>> Meer (mannen) inspiratie <<<

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d