Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

lastige-kinderen-omdenken-boek-puurvangeluk

Lastige kinderen, heb jij even geluk! Dit zijn de woorden van ‘omdenker’ Berthold Gunster. Bertold heeft 11 boeken op zijn naam staan en weet perfect hoe je met ‘lastige kinderen’ om moet gaan. Zijn motto: Stop met opvoeden, tijd voor omdenken! Opvoeden is vastdenken, kijken naar wat er niet is en wel zou moeten zijn, oftewel van een probleem een ramp maken. Denk het om, maak van een probleem een mogelijkheid, kijk wat er is en wat er zou kunnen zijn. Maak van een gebrek een talent! ♥

Ze (we) moeten zoveel

Het opvoeden van kinderen is heel mooi en waardevol, maar soms ook gigantisch moeilijk en zwaar. En het lijkt alsmaar moeilijker te worden. Kinderen moeten van alles, ze moeten het liefst meelopen met de middenmoot, ze moeten sociaal, slim, aardig en sportief zijn en het liefst ook nog eens ergens in uitblinken. Ouders moeten genoeg tijd voor hun kinderen hebben, met ze mee naar sportclubs gaan, naar muziekles, hulpmoeder of vader zijn op school, zorgen dat de kinderen er goed uitzien, ze moeten presteren met hun baan, ‘s avonds naar yoga en/of de sportschool, ze willen klaarstaan voor alle lieve mensen om hen heen, een goeie relatie met hun partner hebben én gelukkig zijn. Pffff… ga er maar aan staan…

omdenken-boek-opvoeden-lastige-kinderen-puurvangeluk

Lastige kinderen?

Ouders denken vooral het goede voorbeeld te geven waaraan kinderen zich kunnen spiegelen. Maar willen kinderen dit ook? Er zit geen aan-en-uit-knop op kinderen en het zijn ook geen marionet poppen die je maar kunt laten voortbewegen zoals jij wenst! Kinderen mogen gezien worden als individu, als uniek persoon en ja… dat betekent dat ze ook hun eigen maniertjes hebben. Lastig? Ja soms verdomde lastig zelfs! Maar het is juist wel gaaf en bijzonder om te zien dat kinderen ook hun eigen pad weten te bewandelen, ze in staat zijn hun eigen koers te bepalen, uit te blinken in dingen waar zij zich lekker bij voelen en de persoon te zijn die ze willen zijn. Daar willen we uiteindelijk allemaal naartoe!

photo-1482405034111-0f96ff461f9a

Zorgen voor

Ouders zijn voortdurend bezig hun eigen verwachtingen in te vullen voor de toekomst van hun kind. En als het kind anders besluit dan wij gewend zijn of gehoopt hadden, zijn wij als ouders compleet van slag. We proberen van alles uit de kast te halen om ze op het goede spoor te zetten, maar het grote nadeel van deze aanpak is dat je alleen maar de focus legt op dingen die minder goed gaan. Uiteraard kunnen we niet altijd maar de boel de boel laten en ze niet behoeden voor dingen en gevaren die op hun pad komen, maar af en toe de touwtjes laten vieren geeft ze zoveel vrijheid, creativiteit en zelfstandigheid. Stop met opvoeden en begin met zorgen voor!

Stop met opvoeden

In plaats van al die verwachtingen en oplossingen die we als ouders klaar hebben staan, kunnen we beter goed kijken naar waar het kind behoefte aan heeft. Geef je kind zoveel mogelijk erkenning, autonomie en het gevoel van competentie. Al vanaf kleins af aan zeggen veel kinderen ‘Zellufff doen!’. Dat zeggen ze niet voor niets! Laat ze zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid dragen, ook al is dat soms best lastig. Laat je kind zich competent voelen. Niets geeft een kind meer zelfvertrouwen dan het gevoel dat het iets kan, dat hij of zij er mag zijn en dat we hem of haar begrijpen en vertrouwen. Langs de zijlijn kunnen we meekijken, mogen we adviezen geven en ze laten zien dat we er voor hen zijn. Ook als het even lastig is!

Omdenken boek

Mooi woord, omdenken. ,,Door een probleem niet meer als een probleem te zien wordt alles anders”, aldus Berthold. Dat klinkt als heel logisch en makkelijk, maar hoe kun je leren omdenken? Maak van een probleem een mogelijkheid, kijk naar wat er zou kunnen zijn ipv van wat er zou moeten zijn en maak van een gebrek een talent. Wanneer je gaat omdenken kijk je niet naar de problemen, maar kijk je juist naar de feiten, wat je daarmee kunt doen en welke mogelijkheden de realiteit biedt. Het boek ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ van Berthold Gunster is een prachtig boek die je inzichten geeft hoe je kunt omdenken. Het boek geeft je handvatten om van kleine ‘problemen’ geen rampen te maken, het boek geeft je heldere info en adviezen en een andere kijk op ‘lastige kinderen’. Dit boek is voor ouders, maar ook voor leerkrachten, jeugdleiders, trainers, verzorgers, opa’s, oma’s, kinderartsen, badmeesters, huisartsen en alle anderen die kinderen en pubers een warm hart toedragen!

Lastige kinderen? Heb jij even geluk! Ben jij al klaar voor omdenken?

>>> Meer Kids inspiratie

omdenken-kinderen-lastig-puurvangeluk
omdenken-stop-met-opvoeden-puurvangeluk
omdenken-lastige-kinderen-boek-puurvangeluk
Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d