7 Tips om stinkend wasgoed lekker te laten ruiken

Een alledaagse en vervelende klus (althans dat vind ik): wasgoed wegwerken. Denk je net de bodem van de wasmand bereikt te hebben, ligt er wel weer ergens een hoopje stinkend wasgoed in de hoek van een slaapkamer. Maar gelukkig zijn daar handige foefjes voor die ik graag met je deel. Lees deze 7 tips om stinkend wasgoed lekker te laten ruiken, zodat wassen een stuk aangenamer wordt. 

1. Stinkend wasgoed niet te lang laten liggen 

Het is bijna onmogelijk dat wasgoed gaat stinken in de wasmand, want ik was best vaak op een dag. Maar voordat het in de wasmand verdwijnt, verzamel ik al het nodige muffe en stinkende wasgoed. Bah! Dat komt natuurlijk door transpiratiegeur in shirtjes na het sporten, vieze zweetsokken, kleding waar kookdampen in zitten en ga zo maar door.

Het is een parade van geuren uit de wasmand, dus laat stinkend wasgoed vooral niet te lang liggen om te voorkomen dat het nog meer gaat stinken en schimmels en bacteriën zich kunnen ontwikkelen en uitbreiden. Hang natte handdoeken en wasgoed ’s avonds op voordat je het in de wasmand gooit, anders ligt het de hele nacht te stinken en te broeien in de wasmand. 

 

2. Kopje witte azijn erbij

Een simpele huis, tuin en keuken tip: voeg een kopje witte azijn toe aan het wasbolletje en stop dit bij het wasgoed in de machine. Doe dit overigens niet met gekleurde was! Witte azijn neutraliseert geurtjes waardoor je stinkende wasgoed weer fris uit de wasmachine komt. En nee … je wasgoed ruikt absoluut niet naar azijn. Probeer maar eens! 

Je kunt ook een kopje witte azijn in de trommel doen als de wasmachine muf ruikt of stinkt. Laat de wasmachine draaien op 95 graden zonder wasgoed. Dan heb je de wasmachine binnen no-time weer fris voor gebruik. Vergeet ook vooral niet het deurtje van de wasmachine na iedere wasbeurt open te laten staan. Zo kan het vocht weg en voorkom je vieze geuren in je wasmachine. Je kunt ook eens per maand een vaatwastablet gebruiken om zeep- en vuilresten op te lossen en de machine blinkend schoon te krijgen. Of gebruik speciale wasmachine reinigers. Deze zijn speciaal voor het reinigen van je wasmachine. Extra tip: Check ook altijd even of het zeepbakje en alle filters van de wasmachine schoon en leeg zijn. Dit voorkomt ook nare geurtjes en zorgt voor het behoud van je wasmachine.

3. Wassen op de juiste temperatuur

Om stinkend wasgoed te voorkomen, vaatdoekjes en beddengoed hygiënisch schoon te krijgen en om kleding langer mooi te houden, is het belangrijk om het wasgoed op de juiste temperaturen te wassen. 

  • Was op 30 graden wanneer kleding niet vies of vuil is, maar enkel een opfrisbeurt nodig heeft. Deze temperatuur is ook geschikt voor fijne was. 
  • Was op 40 graden wanneer kleding muf ruikt, stinkt of vlekken heeft. 
  • Wassen op 60 graden doodt bacteriën. En dit is ideaal wanneer kleding, vaatdoekjes en beddengoed vuil zijn en een grondige reiniging nodig hebben. 
  • Wassen op 95 graden is extra intensief, maar wel ideaal om af en toe je vieze witte sokken weer mooi wit te krijgen of om de wasmachine een keer goed schoon te krijgen van binnen.

Let op! Kijk altijd voor het wassen op het waslabel in je kleding welke temperatuur wordt geadviseerd. Hiermee voorkom je dat de kleding verkleurt of krimpt en bescherm je de vezels.

 

4. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Het is verleidelijk om bij stinkend wasgoed een beetje extra wasmiddel te gebruiken zodat het lekker gaat ruiken, toch? Niet meer doen! Het gebruik van te veel wasmiddel kan juist averechts werken. Het overtollige wasmiddel trekt namelijk in de kleding en dit tast de vezel van de kleding aan, waardoor het juist sneller vieze geurtjes aantrekt. Gebruik wasmiddel daarom volgens gebruiksaanwijzing. Gebruik dus ook weer niet te weinig wasmiddel, want dit zorgt ervoor dat de kleding in de wasmachine niet schoon wordt waardoor vieze geurtjes blijven hangen. 

5. Wasparfum it is! 

Wasparfum is echt een gouden tip om je stinkende wasgoed lekker te laten ruiken. Kies de geur die bij jou past, doe een paar druppels in het wasverzachterbakje en je wasgoed ruikt heerlijk fris. Je kunt ook een paar druppels wasparfum op een doekje sprenkelen en dit bij het wasgoed in de droger leggen voor een heerlijke schone en frisse was. Bovendien ruikt je huis ook lekker! Ik ben oprecht fan van wasparfum en gebruik het om stinkend wasgoed weer heerlijk fris te krijgen. Je ruikt een frisse geur zonder dat het overheersend is, dat vind ik belangrijk.

Voordelen van Love Wash wasparfum:

  • Geeft een heerlijk frisse geur aan je wasgoed (en in je huis).
  • Zuinig in gebruik.
  • Kleding, sokken en beddengoed ruiken langer fris.
  • Geschikt voor alle soorten textiel.
  • Je favoriete geur is zelfs verkrijgbaar in een interieurspray. Ideaal om de gordijnen op te frissen, de kookdampen of hondengeur te verwijderen. Zelfs te gebruiken in de auto.
  • Gemakkelijk bestellen, snel in huis.

Ik heb echt geen nadelen kunnen bespeuren over deze producten.

Wasparfums Love Wash van Wasparfum Paradijs

6. Niet te lang in de wasmachine laten liggen 

Is de wasmachine klaar met het wasprogramma? Zorg er dan voor dat je de was snel uit de machine haalt. Wanneer schone was te lang in de wasmachine blijft liggen, wordt het muf en gaat het stinken. En dan kun je weer opnieuw beginnen. Daar word je niet echt blij van, zeker niet wanneer je geld wilt besparen op de energiekosten. Laat het liever niet langer dan een paar uurtjes in de wasmachine liggen.

7. Wasgoed laten drogen 

Hang je wasgoed buiten op een droogrek? Zorg dan dat kleding niet tegen elkaar hangt, maar hang alles volledig uit of hang het op een dubbele lijn. Dit zorgt ervoor dat elk kledingstuk goed kan ventileren en optimaal en zelfs sneller droogt. Bovendien voorkom je hiermee dat wasgoed gaat stinken of muf ruiken. Droog je de was binnen in huis? Zorg dan voor voldoende ventilatie in de ruimte. 

Dit waren mijn 7 tips om stinkende was lekker te laten ruiken. Heb jij nog toffe aanvullende tips? Laat het ons weten!

>>> Dit is dé manier om je huis snel en gemakkelijk schoon te maken 

7 Tips om stinkend wasgoed lekker te laten ruiken

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: