5x Theesoorten die goed zijn voor je gezondheid

It’s a fact! Thee drinken is gezond. Thee wordt gemaakt van de theeplant ‘Camellia sinensis’. Deze plant komt van oorsprong voor in Zuidoost-Azië, de jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om thee van te produceren. Thee is uiteraard geen wondermiddel, maar het heeft wél een positief effect op onze gezondheid. Er zijn verschillende theesoorten die goed zijn voor je gezondheid en we zetten ze voor je op een rijtje. 5x Theesoorten die goed zijn voor je gezondheid.

1. Groene thee 

Er zijn wereldwijd verschillende onderzoeken gedaan naar groene thee en de gezonde werking ervan. Dat groene thee veel krachtige antioxidantenvitamines en mineralen bevat weten we zeker. Deze belangrijke stoffen ondersteunen je lichaam bij het (sneller) bestrijden van virussen en ontstekingen. Griepje te pakken? Drink drie koppen groene thee en je zult je sneller beter voelen. Daarnaast zorgt het ook voor een lekkere energie boost! 

Langetermijnstudies in Japan lieten een lager risico op hart- en vaatziekten zien bij mensen die elke dag veel groene thee dronken. Daarnaast denken onderzoekers dat groene thee de bloedstroom kan verbeteren, hart gerelateerde ziekten voorkomen kunnen worden en dat lichaamsvet met ongeveer 10% vermindert kan worden.  

2. Zwarte thee 

Zwarte thee is wereldwijd de thee die het meest gedronken wordt. Ook in zwarte thee zitten krachtige antioxidantenvitamines en mineralen die een positief effect hebben op virussen en ontstekingen. 

Bij onderzoeken naar zwarte thee kwamen bijna dezelfde gezondheidsvoordelen naar voren als bij groene thee. Een lager risico op hart- en vaatziekten, verbetering van de bloedstroom en een positief effect op hart gerelateerde ziekten. Daarnaast kwamen ook nog andere voordelen naar voren. Zo zou zwarte thee ervoor zorgen dat insuline beter wordt gebruikt in ons lichaam waardoor het bloedsuikerniveau wordt verlaagd. Het concentratievermogen verbetert, het LDL-cholesterol verlaagt en onze darmflora wordt op een positieve manier ondersteund door zwarte thee. 

3. Rooibosthee 

Rooibosthee is eigenlijk geen thee maar een kruid. Het wordt dan ook niet gemaakt van de theeplant, maar van de ‘Aspalathus Linearis’ plant. Dit kruid bevat geen cafeïne, in tegenstelling tot groene en zwarte thee. Rooibosthee is dan ook het perfecte drankje voor het slapengaan. Het heeft een kalmerende werking, verlaagt het stressniveau en de bloeddruk. Dit geldt trouwens ook voor kamillethee. Een ander voordeel van rooibosthee is dat het de stof chrysoeriol bevat, deze stof vermindert ontstekingen in de luchtwegen. Daarnaast bevat het ook Quercetin, dit zorgt ervoor dat allergieën minder snel tot stand komen. Quercetine werkt als antihistaminicum, maar zonder de slaperige bijwerkingen die normaal gesproken aan antihistaminica kleven. Heb jij vaak last van hooikoorts? Dan is rooibosthee het perfecte drankje voor jou! 

4. Gemberthee

Gemberthee, vooral verse gemberthee heeft veel gezondheidsvoordelen. Gember bevat vitamines, mineralen en aminozuren. Deze stoffen zorgen voor een beter immuunsysteem en betere bloedcirculatie. Bovendien staat het bekend om zijn kalmerende en reinigende werking, op zowel lichaam als geest. Denk bijvoorbeeld aan de maag. Het stofje gingerol brengt de maag tot rust en heeft invloed op het gedeelte van de hersenen dat zorgt voor braakneigingen. Het werkt dus perfect tegen misselijkheid. Daarnaast kalmeert het ook je brein, gember is dé musthave voor in huis in drukke periodes. Laat die stress levels maar zakken! Last but not least… Met de juiste mondhygiëne en het drinken van gemberthee kun je een slechte adem bestrijden én het ondersteunt je lichaam tijdens het afvalproces. Dit komt doordat gember de spijsvertering versnelt. Dat zou komen door de stof zingiberene. Genoeg redenen om gemberthee te drinken!

5. Muntthee

De kracht van verse muntthee, rechtstreeks uit de natuur! Voor muntthee geldt ook dat dit eigenlijk geen thee is, maar een kruidensoort. Muntthee is in Marokko een traditioneel drankje. Maar ook in Nederland is het nu razend populair. Verse munt wordt al eeuwen gebruikt door de oude Grieken en Egyptenaren. Zij gebruikten munt ter ondersteuning van de spijsvertering. Daardoor heeft muntthee ook een gunstig effect op afvallen. Verse munt bevat veel vitamine C, vitamine E, calcium en fosfor. Deze stoffen boosten je immuunsysteem! Door het inhaleren van de sterke en verfrissende geur, verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed en dat zorgt voor een beter concentratievermogen. Net als verse gemberthee en rooibosthee is muntthee ook cafeïnevrij. Een paar takjes in een mok, heet water erbij en voilà!

A few cups of tea a day, keeps the doctor away! 😉 Wist je dat er aan volwassenen geadviseerd wordt om 3 koppen (gezonde) thee per dag te drinken? Lukt jou dat? Met deze 5 theesoorten die goed zijn voor je gezondheid moet dat wel lukken, toch?

>>> 3 Gezellige thee hotspots die je niet mag missen en waar je heerlijke thee kunt drinken

5x Theesoorten die goed zijn voor je gezondheid

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d