5 Tips voor veilig motorrijden in het najaar

Motorrijden is een stoere en leuke bezigheid, voor velen zelfs een hobby. Het gas erop, even je hoofd leegmaken en genieten van de mooie omgeving. Dat klinkt ook als genieten! In de zomer komt de motor misschien sneller uit de garage dan in het najaar. Maar zelfs in het najaar is het prachtig rijden. Er zijn echter wel een aantal dingen waarop je moet letten. We hebben 5 tips voor veilig motorrijden in het najaar, zodat je veilig de weg op kunt. 

1. Laagstaande zon 

We zijn allemaal gek op het goudgele geluk aan de horizon. Zeker in het najaar is het heerlijk om de nodige vitamine D nog even mee te pakken. Maar de stand van de zon in het najaar is behoorlijk laag. Dit betekent opletten geblazen, zeker tijdens het motorrijden. De zon kan je namelijk compleet verrassen en verblinden, waardoor het zicht minimaal is. Zorg dat je een zonnebril draagt die comfortabel zit en in de helm past. Bedenk je ook goed dat wanneer je de zon in de rug hebt, de automobilisten jou niet goed kunnen zien. Zorg dat je goed opvalt door bijvoorbeeld opvallende motorkleding te dragen. 

2. Bladeren op de weg

In het najaar zijn de bladeren altijd bijzonder mooi van kleur. Ze veranderen van groen naar geel en van rood naar bruin. Prachtig om te zien, met name wanneer ze van de bomen vallen en door de lucht dwarrelen. Maar het heeft ook een keerzijde! Zeker wanneer je op de motor aan het rijden bent. De bladeren kunnen vochtig zijn, waardoor ze gladheid veroorzaken op het wegdek. Dit is bijzonder gevaarlijk wanneer je aan het motorrijden bent. Let dus goed op en matig je snelheid wanneer je in het najaar de weg op gaat met de motor.

3. Regen belemmerd zicht 

Regen kan, met name in combinatie met bladeren, gladheid op het wegdek veroorzaken, waardoor je snel onderuit kunt gaan met de motor. Bovendien kan ook het zicht flink worden belemmerd door regen, waardoor je minder goed je medeweggebruikers kunt zien. Wees daarvan bewust! Zorg dat je banden voorzien zijn van voldoende profiel voor optimale grip en om de regen te kunnen trotseren.

4. Kou zorgt voor glibberig wegdek

Wanneer het kouder wordt is het ook oppassen geblazen tijdens het motorrijden. De banden worden minder snel warm en in combinatie met gladheid, die veroorzaakt wordt door kou, is het extra gevaarlijk. Het is ook belangrijk dat je zelf warm gekleed bent en je niet zit te verkleumen op de motor. Je zit dan namelijk een stuk minder comfortabel en dus minder veilig op de motor. 

5. Ga veilig de weg op

Check voordat je de weg op gaat of de motor goed is nagekeken. Zorg er daarnaast voor dat je zelf goed gekleed bent en bijvoorbeeld een veilige Shoei helm draagt, zodat je veilig de weg op kunt gaan om ontspannen een stukje te rijden op de motor. Ga veilig de weg op met deze 5 tips voor veilig motorrijden in het najaar.

>>> Meer inspiratie <<<

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: