5 Tips om kinderen te stimuleren vaker buiten te spelen

kinderen-buiten-spelen-schermtijd-5-tips-puurvangeluk.web

Kinderen spelen tegenwoordig steeds minder vaak buiten. Waarom? Omdat veel kinderen een telefoon, iPad of spelcomputer hebben en daar geregeld op spelen. Hiermee komt het buiten spelen sneller op een tweede plek. Daarom hebben we deze 5 tips om kinderen te stimuleren vaker buiten te spelen. Want elk kind heeft buitenlucht, beweging en speelsheid nodig. Lees de tips en laat je inspireren! 

1. Beperk schermtijd

Dit is de basis! Wanneer je schermtijd inlast, zul je merken dat kinderen meer tijd en interesse krijgen voor andere dingen, zoals buiten spelen. Ze weten hoe lang ze op de telefoon, iPad of spelcomputer mogen en plannen (als ze oud genoeg zijn) een moment in wanneer ze dit gaan doen. De rest van de tijd hebben ze over voor andere leuke dingen. Je beperkt ze in schermtijd, maar geeft ze de ruimte voor hun ontwikkeling. 

kinderen-buiten-spelen-schermtijd-tips-puurvangeluk.web

2. Maak buiten spelen aantrekkelijk 

Als er niets te doen of te beleven valt, is buiten spelen natuurlijk minder aantrekkelijk. Zeker als ze zich alleen moeten vermaken als vriendjes en vriendinnetjes niet kunnen spelen. Maak buiten spelen interessant en aantrekkelijk en zorg bijvoorbeeld voor bewegend lerend materiaal of zet een schommel, trampoline, klimtoestel of ander speelobject in de tuin waar ze heerlijk kunnen spelen. Maar ook een bal, leuke spelletjes en andere activiteiten werken positief.

3. Maak er een routine van 

Dit werkt altijd en doen ze op school of bij de kinderopvang ook. Komt je kind uit school, laat hem of haar dan eerst even gezellig bijkletsen en drinken. Plan daarna tijd in om hem of haar buiten te laten spelen, tot aan het eten bijvoorbeeld. In de avond kan je kind nog een spelletje met je doen, leren of een schermtijd momentje plannen. Maar het is beter om dit niet voor het slapen gaan te doen! Door vaste speel- en schermtijd in te plannen, wordt het al snel een routine. 

Extra tip: Speelgoed kinderopvang > Dit is uitdagend, te spelen met tweetallen of groepjes kinderen en werkt positief mee bij de groei en ontwikkeling van je kind. 

4. Doe zelf actief mee

Zeker als je kind alleen is, is het leuk om zelf ook de tijd te nemen om een balletje te slaan of schoppen met je kind, om te schommelen of om je kind te ondersteunen met het klimrek. Door actief mee te doen, zal je kind ervaren dat buiten spelen leuk en positief is. Enne … zo heb je gelijk qualitytime samen met je kind. Hoe leuk!?

buiten-spelen-stimuleren-tips-puurangeluk.web

5. Ga met de familie op pad

Buiten spelen kan ook op andere plekken dan in je eigen tuin. Ga naar het park, naar het strand of naar een speeltuin in de buurt. Maak er een familie-uitje van, zodat het hele gezin geniet van het buiten zijn, buiten spelen en van elkaar. Dit geeft een positief aspect aan het buiten willen zijn en spelen. Bovendien maak je samen gelijk mooie herinneringen. 

Het is belangrijk om je kind te stimuleren buiten te gaan spelen. Dit is goed voor de motoriek en ontwikkeling en bovendien heeft het een positief effect op het fysieke, sociale en mentale aspect. Dit kun je toch alleen maar aanmoedigen en stimuleren!?

>>> Laten wij als ouders het goede voorbeeld geven. 5 Tips om je telefoongebruik te minderen!

kinderen-buiten-spelen-schommelen-schermtijd-5-tips-puurvangeluk.web

5 tips om kinderen te stimuleren vaker buiten te spelen

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: