Waarop moet je letten bij duurzame en kwalitatieve doucheproducten

We vinden het belangrijk om ondernemers aan het woord te laten en ze te vertellen wat hun boodschap is. Wat maakt hun webshop of concept zo uniek? Lauren van CONSCIO vertelt waarop je moet letten bij duurzame en kwalitatieve doucheproducten. 

Waar staat jullie concept CONSCIO voor?

“Onze merknaam komt van het Engelse ‘conscious’, wat bewust betekent. Dit komt ook terug in onze oneliner ‘Think CONSCIO’; denk bewust. Dit concept hebben we proberen te handhaven bij echt élk aspect tijdens de ontwikkeling van onze doucheproducten. De strenge maatstaf van duurzaamheid en hoge kwaliteit is er voor zowel de ingrediënten, als de formuleringen en verpakkingen. Ook willen we door het hervulsysteem de circulaire visie van consumenten bevorderen. Door onze aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke hervulzakken proberen we het hervullen en herbruiken in het dagelijkse leven zo makkelijk mogelijk te maken, zodat consumenten dit principe hopelijk bewust in andere zaken voortzetten.

Waar moet je nog meer op letten bij aanschaf van duurzame en kwalitatieve doucheproducten?

Algemeen bekend is dat siliconen, sulfaten en parabenen beter vermeden kunnen worden. Siliconen door het verstikkende laagje dat ze op je haar leggen, sulfaten door hun agressiviteit op huid en haar en parabenen die als mogelijke hormoonverstoorders beschouwd worden.

De ingrediëntenlijst zegt veel over een product. Zo is de volgorde van ingrediënten in een lijst gelinkt aan de hoeveelheid. Hoe eerder een ingrediënt in de lijst voorkomt, hoe hoger het gehalte in het product. Vaak staat water (aqua) als eerste in de ingrediëntenlijst. Wanneer voedende bestanddelen laag in de lijst voorkomen, wil dit zeggen dat deze er maar in beperkte hoeveelheid in zitten. Wij zijn trots dat bij onze douchegel het de voedende olie is die in het hoogste gehalte (40%) voorkomt en dus als eerste in de ingrediëntenlijst staat.

Dit zijn vooral keuzes op kwaliteitsvlak. Maar op persoonlijk vlak kun je ook kiezen voor 100% natuurlijk, vegan en cruelty free. Sinds CONSCIO gebruik ik enkel nog producten met deze criteria, met de overtuiging dat in de natuur zelf, zonder modificatie door de mens, de meest voedende en verzorgende bestanddelen zitten en dit met respect voor alle dieren.

Ook het gebruik van een biologisch afbreekbare zeep vind ik heel belangrijk, zeker als je doucheproducten in de natuur gebruikt (bijvoorbeeld bij het kamperen). Zo gebruikt CONSCIO de biologisch afbreekbare zeep Plantaren, afkomstig van maïs en kokos.

Het belangrijkste is dat je je niet laat verleiden door greenwashing. Een avocado, groot afgebeeld op de verpakking, wilt niet per se zeggen dat het gehalte aan avocado-olie aanzienlijk groot is. 

Wat maakt jullie producten zo uniek?

CONSCIO producten zijn uniek, omdat elke keuze in formulering, ingrediënten en verpakking met ecologische en kwalitatieve overweging is gemaakt. Qua ingrediënten was 100% natuurlijk, vegan & cruelty-free voor ons een absolute must. Onze formulering heeft een watergehalte dat 2,5 keer lager ligt dan conventioneel (80%), wat zowel ecologische als kwalitatieve voordelen biedt. Op deze manier wordt er minder water verpakt en getransporteerd én worden voedende bestanddelen niet verdund. De voedende en verzorgende eigenschappen worden toegeschreven aan natuurlijke oliën en deze worden in overvloed toegevoegd. De hoge oliegehaltes in onze douchegels en shampoos maken onze producten zeker uniek. We hebben niet gekozen voor concentraten of chemisch gemodificeerde ingrediënten, omdat hier een heel chemisch proces voor nodig is.

Onze formuleringen zijn ontworpen met een minimalistische visie, we gebruiken maximaal 10 ingrediënten. Hiermee stappen we af van de conventionele cosmetica met mijlenlange onverstaanbare ingrediëntenlijsten en krijgt de consument een veel overzichtelijker en transparanter product.

Op welke manier dragen jullie je steentje bij aan duurzaamheid? 

Zoals eerder vermeld werden alle keuzes qua ingrediënten, formulering en verpakking met een duurzame visie gemaakt. Zo hebben onze minimalistische formules grote ecologische voordelen:

  • Veel verschillende ingrediënten zorgen voor vele kleine verpakkingen en alsook veel “shipping” van deze verschillende ingrediënten.
  • Door met maximaal 10 ingrediënten te werken, beperken we deze uitstoot en regelen we een veel efficiëntere en duurzamere verpakking en transport.
  • Het laag watergehalte zorgt ervoor dat er minder water verpakt en getransporteerd wordt.

Betreffende de verpakking (douchefles en hervulzakken) is er gekozen voor aluminium met voordelen, zoals 100% recycleerbaar, licht in gewicht en herbruikbaarheid. Voor plastic of gerecycleerde plastic werd niet gekozen, omdat dit niet 100% recycleerbaar is, hierbij microplastics vrijkomen en tenslotte, moeilijker te hergebruiken.

Onze droom is om uiteindelijk al onze ingrediënten via near-sourcen aan te kopen en onze oliën via een circulaire economie te verkrijgen. Om hiervan een voorbeeld te geven: het gebruik van oliën afkomstig van inheemse groenten, vruchten of noten die voortreffelijke eigenschappen voor huid en haar bezitten, maar door een kleine afwijking niet in onze winkels verkocht kunnen worden.”

>>> 5x Waarom uiterlijke verzorging ook voor mannen belangrijk is

 

Waarop moet je letten bij duurzame en kwalitatieve doucheproducten

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d