Met deze 5 tips krijg je je kind wél aan het lezen

boeken-kinderboeken-lezen-tips-2-puurvangeluk

In het digitale tijdperk van tegenwoordig is het best lastig om kinderen boeken te laten lezen. Toch weten we allemaal dat lezen juist zo goed is voor je brein en ontwikkeling. En om dit te stimuleren proberen we je graag op weg te helpen om kinderen meer boeken te laten lezen. Hoe? We delen de volgende tips om het lezen van boeken bij kinderen te stimuleren en leuker te maken. Met deze 5 tips krijg je je kind wél aan het lezen.

1. Elke maand een feestje 

Draag bij aan het leesplezier van je kind en koop, huur of leen elke maand een ander kinderboek. Je kind weet dat er elke keer een ander leuk boek ligt te wachten met spannende verhalen. Let maar op, dan wordt lezen ineens echt een feestje. 

2. Lees boeken op eigen niveau 

Absoluut een belangrijk punt! Kinderen die boeken lezen die helemaal niet voor hun leeftijd geschikt zijn, gaan het lezen meestal niet leuker vinden. Kies daarom boeken voor je kind die passen bij zijn of haar niveau. Je kunt gemakkelijk boeken selecteren op leeftijd en ontwikkeling. Zo lezen kinderen dus altijd een boek die past bij hun leeftijd, ideeën en fantasieën. Dit maakt het lezen juist zo leuk en herkenbaar voor ze.  

boeken-kinderboeken-lezen-tips-puurvangeluk

3. Duik als ouder ook vaker de boeken in

Want tja … voorbeeld doet volgen natuurlijk. Als je kind ziet dat jij ook regelmatig je rust pakt en lekker een boek gaat lezen, dan gaat je kind dit vanzelf ook vaker doen. Plan desnoods elke dag een leesmoment in. Al is het maar een half uurtje per dag. Pak er een kop thee met iets lekkers bij en het lezen wordt een fijn rustmomentje van de dag. 

4. Samen boeken lezen 

Is je kind nog heel jong, dan is het natuurlijk helemaal leuk om je kind voor te lezen, want dat is de basis. Baby’s kun je al kennis laten maken met mooie en herkenbare plaatjes en jouw verhaaltjes. Kinderen die iets ouder zijn vinden het fantastisch om samen boeken te lezen met papa of mama. Lees je kind voor als hij of zij nog heel jong is en laat je kind zelf voorlezen als hij of zij daar al aan toe is. Dat vinden ze vaak erg leuk, draagt bij aan meer leesplezier en laat ze zelfs groeien in hun zelfvertrouwen en ontwikkeling. 

5. Voor het slapen nog even lezen 

Is je kind oud genoeg om zelf te lezen, laat hem of haar dan nog even een paar minuutjes lezen wanneer jij alvast naar beneden gaat. Spreek een aantal bladzijdes af voordat je kind moet gaan slapen. Dit geeft ze gelijk de nodige rust in het hoofd voor het slapen gaan en ze stimuleren hiermee gelijk de ontwikkeling. Plaatjes kijken is natuurlijk ook even fijn om je gedachten uit te schakelen voor het slapen gaan. Zolang het maar bijdraagt aan veel leesplezier. 

>>> Nog veel meer leuke en leerzame kinder(boeken)

>>> Meer boekentips en inspiratie

boeken-kinderboeken-lezen-tips-1-puurvangeluk

Lezen stimuleren? Met deze 5 tips krijg je je kind wél aan het lezen

2 reacties op “Met deze 5 tips krijg je je kind wél aan het lezen”

  1. Wat een fantastische tips om kinderen enthousiast te maken voor lezen! Het punt over het lezen van boeken op het juiste niveau is cruciaal voor het opbouwen van leesplezier en zelfvertrouwen. En het voorbeeld geven als ouder en samen lezen zijn waardevolle gewoonten om te cultiveren. Dank je wel voor het delen van deze inspirerende ideeën!

    Met vriendelijke groet,

    Carla

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: