Hoe houden we iPad-gebruik onder kinderen beperkt en veilig?

iPad-gebruik-kinderen-beperkt-veilig-puurvangeluk

Het is de (digitale) tijd van tegenwoordig. We groeien allemaal op met mobiele telefoons, iPads en ander mooi apparatuur. Je kunt het heel lang uitstellen, het gebruik van een iPad voor je kinderen, maar er komt een tijd dat ook jij er (bijna) niet meer onderuit kunt komen. Jammer? Ja soms wel, maar laten we eerlijk zijn, het is soms ook verdomd handig! Maar hoe houden we iPad-gebruik onder kinderen beperkt en veilig?

iPad-kinderen-beperken-veilig-veiligheid-puurvangeluk

Ontwikkeling van je kind

Het blijft een onderwerp waar je uren en dagen over kunt blijven twisten. Is het wel goed voor de ontwikkeling van je kind of is het juist niet goed? Het blijft een dilemma! Een iPad kan helpen voor de ontwikkeling van je kind, door bijvoorbeeld leerzame spelletjes te spelen of naar leuke filmpjes te kijken waar van alles wordt ontdekt. Maar… anderzijds liggen er ook gevaren op de loer.

Het grote gevaar van een iPad zit hem niet alleen in de leerzame spelletjes of filmpjes, maar ook de hoeveelheid tijd die je kind doorbrengt op de iPad. Wanneer een kind te veel of te lang naar beeldschermen staart kan dat negatieve effecten hebben en zorgen voor een cognitieve achterstand, zo melden onderzoekers. Naast een cognitieve achterstand kunnen kinderen ook negatieve effecten ondervinden van te veel en te lang iPad-gebruik zoals leerstoornissen, concentratieproblemen, driftbuien, sneller opgejaagd zijn en niet in staat te relativeren. Daarnaast bewegen kinderen ook veel minder wanneer ze veel tijd doorbrengen op een iPad, waardoor de kans op overgewicht hierdoor aanzienlijk groter is.

iPad-kinderen-veilig-en-beperkt-gebruik-puurvangeluk

Beperkt en veilig ipad-gebruik bij kinderen

We weten allemaal dondersgoed wat de negatieve effecten zijn van iPad-gebruik bij kinderen. Wat we soms niet zo goed weten is hoe we dit makkelijk kunnen oplossen en binnen de perken kunnen houden om de positieve punten van iPad-gebruik bij kinderen te kunnen blijven benadrukken en de veiligheid te kunnen waarborgen.

Leeftijd en iPad-gebruik

Soms is het lastig inschatten hoe lang je een kind op de iPad laat spelen, werken of leren. Als je je aan de volgende tijden houdt, kan iPad-gebruik volgens ‘de wetenschap’ geen schade aanrichten. Onderzoekers van de University of London en King’s College suggereren zelfs dat het gebruik van touchscreens goed is voor de fijne motoriek van kinderen. Ook het taalgevoel, het concentratievermogen en de creativiteit worden op een positieve manier gestimuleerd. Geef je kind vooraf duidelijk aan dat dit de tijd is die hij of zij op de iPad mag. Stel desnoods een klok in via een app op de telefoon, computer of iPad. Wanneer de tijd verstreken is, zal het apparaat worden vergrendeld.

  • Kinderen tot 2 jaar >>> een paar keer per week kort samen op een tablet, computer of smartphone spelletjes spelen of filmpje kijken.
  • Kinderen van 2 – 4 jaar >>> 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.
  • Kinderen van 4 – 5 jaar >>> 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
  • Kinderen boven de 5 jaar >>> maximaal 2 uur per dag, maar wel verdeeld over de dag. Niet 2 uur achter elkaar op de iPad.

iPad-kinderen-veilig-puurvangeluk

Veilig gebruik van iPad bij kinderen

Wat betreft iPad-gebruik beperken zijn we al een heel eind. Wat betreft de veiligheid valt er nog een hoop te behalen. Er zijn diverse apps en instellingen die je kunt gebruiken om de iPad waarop je kind speelt, werkt of kijkt zo veilig mogelijk te maken. Je hebt het dan over bepaalde type sites, content of onderwerpen die je kunt uitschakelen. Ideaal natuurlijk, zo bepaal jij wat ze wel en niet mogen zien.

Maar… het is altijd belangrijk, wat je ook gaat instellen, dat je de veiligheid blijft checken. Door met je kind in gesprek te blijven wat wel en niet kan en door af en toe samen dingen door te nemen en te checken op de iPad. Bespreek (afhankelijk van leeftijd) wat de gevaren van internet kunnen zijn en hoe je het zo veilig mogelijk kunt gebruiken. Geef kinderen wel het vertrouwen, maar check zo nu en dan even hoe het ervoor staat.

iPad-veilig-beperken-gebruik-kinderen-puurvangeluk

Optimale veiligheid voor je iPad op een andere manier

Een andere manier van veiligheid, maar minstens zo belangrijk, is een goede bescherming voor je iPad. Er zijn diverse iPad hoezen verkrijgbaar om ervoor te zorgen dat de bescherming van de iPad zo optimaal mogelijk blijft. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje, zeker met kinderen, dus kies bijvoorbeeld voor iPad Pro 11 2018 tablethoezen, iPad Pro 11 inch 2018 hoezen of iPad Pro 11 beschermhoezen. Deze beschermhoezen geven extra bescherming voor de iPad zodat de kans op beschadiging kleiner is.

Geniet met mate van een iPad, daardoor geniet je optimaal van het moment!

Meer Kids inspiratie >>>

iPad-gebruik-veilig-beperk-kinderen-puurvangeluk
Hoe houden we iPad-gebruik onder kinderen beperkt en veilig?

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d