We leven in een moderne tijd waarin internet een grote rol speelt. Internet is booming, internet is worldwide, we kunnen alles vinden, ons laten inspireren, zijn altijd en overal bereikbaar en kunnen zelfs ons werk ervan maken. Lang leven het internet! Maar… er is een keerzijde! We kunnen gewoonweg niet meer zonder, scrollen ons suf en zijn daar vervolgens ontzettend veel tijd en energie aan kwijt. Hallo verslaving! Maar hoe herken je een game- of internetverslaving eigenlijk?
Verslaafd aan internet
De digitale wereld brengt ontzettend veel positieve aspecten. We zijn altijd en overal bereikbaar, kunnen vandaag een item bestellen die we morgen nodig hebben en als we op zoek zijn naar iets wat we niet weten, hebben we het binnen no-time gevonden op het worldwide web. Maar… de keerzijde is ook dat we altijd ‘AAN’ staan, minder privacy hebben doordat iedereen je weet te vinden, we massaal de drang hebben om veel likes te willen ontvangen en we bij ieder geluidje de telefoon willen pakken. Dit kan een negatieve manier van het internetgebruik veroorzaken, het kan je dag bepalen en zelfs voor sommige mensen hun leven beheersen, met een verslaving als gevolg.
Verslaafd aan gamen
Ditzelfde geldt voor gamen. Door continu ‘AAN’ te staan, online contacten bij te houden, nieuwe updates te verwerken om weer door te kunnen naar een volgend level en ga zo maar door, ligt een verslaving op de loer. In de virtuele wereld is alles mogelijk, maakbaar en vooral heel interessant voor velen. Maar het komt in de verste verte niet overheen met de realiteit in de offline wereld. Factoren die lastig zijn kun je perfect aan de kant schuiven door je volledig te storten op het gamen. Hier is namelijk wel alles leuk, blij en positief, terwijl dit totaal niet realistisch is.

Hoe herken je een game- of internetverslaving?
Wanneer je elke dag even aan het gamen bent, is er echt niets aan de hand. Er zijn uiteraard ook dagen bij dat je een off-day hebt of een pyjamadag waarin je wat meer tijd doorbrengt op de computer of telefoon. Niets om je zorgen over te maken. Maar wanneer de dagen zich vullen met internet en gamen zonder sociale contacten wordt het een ander verhaal. De volgende signalen kunnen duiden op een game- of internetverslaving:
- Steeds meer uren willen gamen of vertoeven op internet
- Het sociale leven minder leuk of interessant vinden om aan deel te nemen
- Sociale contacten verwaarlozen
- De deur niet meer uit willen omdat internet en gamen belangrijker zijn
- De nachten bezig zijn met internet en gamen waardoor je slaap tekort komt
- Continu (obsessief) bezig zijn om dingen te moeten posten
- Bezig zijn met het aantal likes of reacties wanneer je iets online plaatst en daar neerslachtige gevoelens bij hebben
- Willen minderen met gamen en internetgebruik maar zonder kans van slagen
- Depressieve gevoelens hebben
Wat kun je aan een game- of internetverslaving doen?
Uiteraard kun je van alles doen om het gebruik van internet en gamen te minderen, maar bij een verslaving is dit misschien lastig. Toch zetten we een aantal handige tips voor je op een rij:
- Zet het geluid van je telefoon of computer uit zodat je minder snel in de verleiding komt meteen te kijken of te gamen.
- Leg zo nu een dan je telefoon of computer helemaal weg of zet hem even helemaal uit.
- Plan een vast moment (of momenten) in om te kijken op je telefoon of om te gamen.
- Leg jezelf niet meteen het maximale op, maar bouw het in stapjes af.
- Spreek met online vrienden af dat jullie gezamenlijk een tijdstip bedenken om te gamen.
- Neem je telefoon of computer niet mee naar je slaapkamer, zodat je in de avond of nacht niet in de verleiding komt om te gaan internetten of gamen.
- Ga elke dag een uur wandelen zonder telefoon, de natuur geeft rust, energie en een geluksgevoel.
Mocht je dit allemaal al geprobeerd hebben en er is geen verandering in de situatie dan kun je uiteraard hulp zoeken. Schroom vooral niet om hulp in te schakelen, het is er niet voor niets en kan ervoor zorgen dat jij weer jij, zonder game- of internetverslaving, wordt!


