Heb je een angstig kind? Dit zijn tips die kunnen helpen!

Elk kind is wel eens angstig en dat is normaal. Maar heb je een kind dat vaker angstig is en daar regelmatig hinder van heeft, dan kan hij of zij daar later ook nog last van hebben. Het is dus nu de tijd om daar iets aan te doen. Heb je een angstig kind? Dit zijn tips die kunnen helpen!

Angstige kinderen 

Er komen altijd spannende momenten kijken bij kinderen, zoals de eerste dag naar school, leren fietsen, voor het eerst op het toilet zitten, een eerste logeerpartijtje en ga zo maar door. Dit brengt altijd ‘gezonde’ spanningen met zich mee en dit is natuurlijk heel normaal. Bij een angstig kind gaat het alleen nog een stapje verder. Zij kunnen zich bijvoorbeeld volledig angstig voelen bij alleen al de gedachte van een van bovenstaande momenten. Deze momenten vermijden is geen goede oplossing, ook al lijkt dit wel de makkelijkste weg. Kinderen moeten deze momenten juist ervaren om er een positieve ervaring zonder angstgevoelens aan over te houden. Ook al is dat soms best een behoorlijke kluif kan ik je uit ervaring vertellen. Maar hey … de aanhouder wint! 

Heb je een angstig kind? Dit zijn tips die kunnen helpen!

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig zijn er ontzettend veel dingen die je zelf kunt toepassen om je kind minder angstig te laten voelen en zelfs over de angst heen te laten groeien. En dat is uiteraard voor ieder kind verschillend en blijft uitproberen. Maar de volgende tips kunnen je kind wellicht een stukje kalmeren. 

  • Rust en kalmte

Kalmte kan je redden. Zorg dat je in alle rust met je kind kunt praten en stel hem of haar gerust. Ook al heb je het idee dat het niets uitmaakt, toch is je kind beter in staat te relativeren met een rustige en kalme ouder naast zich. Ga niet mee in de angsten van je kind, maar zeg ook niet dat er niets aan de hand is. Want voor een angstig kind geldt dat wel. Je kind in alle kalmte tot rust brengen en een luisterend oor bieden voelt al fijn voor ze. 

  • Kleine stapjes

Zet altijd kleine stapjes in de goede richting. Laat je kind wennen aan de (nieuwe) situatie, lees er samen over, praat er samen over en bespreek wat je kind nodig heeft om het met een beter en rustiger gevoel aan te kunnen. Ga in ieder geval niet mee in de angst, maar laat je kind mooie en soms hele simpele oplossingen zien. 

  • Niet dwingen 

Soms heb je het idee dat je kind doorslaat of snap je het gedrag gewoonweg niet. Het is ook best lastig, want je wil je kind graag helpen, terwijl je soms niet snapt waarom hij of zij zo ‘moeilijk’ doet. Ga je kind in ieder geval niet dwingen! Dat kan de angst alleen maar erger maken en dat helpt niemand. Maar je kunt je kind wel bepaalde situaties laten ervaren zonder al te veel druk uit te oefenen. Dus niet dwingen, maar wel op een natuurlijke manier laten ervaren. 

  • Succesmomenten sparen 

Je kind is misschien een kei in het oproepen van angst gedachten. Want wat als dit niet lukt of wat als ik bang ben of wat als … en ga zo maar door. Neem je kind mee terug naar een moment waarin hij of zij dezelfde angst gedachte had en het toch lukte zonder dat er iets gebeurde of angstgevoelens naar boven kwamen. Je kind kan hierdoor beter relativeren en inzien dat het toen ook goed ging. Spaar die succesmomenten op en laat je kind ze bijvoorbeeld opschrijven of tekenen, zodat hij of zij het later nog eens terug kan lezen/kijken. 

Heb je een angstig kind? Dit zijn tips die kunnen helpen!

Bachbloesems voor angstige kinderen

Veel kinderen (en ouders) zijn gebaat bij Bach Bloesems. De Bach Bloesem Mix voor Bange en Onzekere kinderen wordt op maat samengesteld voor kinderen die vaak bang zijn, veel piekeren, vermijdingsgedrag vertonen of bijvoorbeeld bang zijn in het donker en niet alleen durven te slapen. 

Wat zijn Bach Bloesem Mixen? 

Bachbloesems zijn plantaardige extracten van bomen en planten. In de jaren ’30 ontwikkelde de Engelse arts Dr. Bach de Bachbloesemtherapie. Hij ontdekte en ontwikkelde 38 bloesemremedies om alle mogelijke gemoedsgesteldheden positief te beïnvloeden. Bachbloesems zijn veilig in gebruik en geschikt vanaf de geboorte. 

Bij Bach Bloesem Mix van Greetje worden Bachbloesems op maat gemaakt. Je kiest eerst de Bach Bloesem Mix die het meest van toepassing is – heb je bijvoorbeeld een kind dat bang is of onzeker? Kies dan voor Bach Bloesem Mix Bang en Onzeker kind. Na aankoop krijg je een vragenlijst toegestuurd die je mag invullen, zodat Greetje een duidelijk beeld heeft en de mix precies kan afstemmen op wat er nodig is. Als je de druppels thuis ontvangt (en dat is supersnel!), dan moet je vier keer per dag, vier druppels innemen. Het heeft altijd een paar dagen tot weken inwerktijd nodig voordat de eerste positieve veranderingen te merken zijn. Houd hier wel rekening mee! Maar als je dan eenmaal enkele weken verder bent zul je merken dat je kind zich:

  •  minder snel angstig voelt. 
  •  beter kan relativeren.
  •  meer kalmte, rust en ontspanning heeft. 
  •  angstige momenten beter onder controle heeft.
  •  emoties sneller onder controle heeft voordat het overgaat in angsten. 

Maar let wel! De resultaten worden alleen waargenomen bij dagelijkse inname volgens gebruiksaanwijzing. Is het flesje leeg, dan kun je eerst kijken of het zonder inname goed blijft gaan, want soms is dit het geval. Valt je kind terug in de angstige gedachten, dan kun je eenvoudig een nieuw flesje bestellen helemaal op maat gemaakt wat ze op dat moment nodig hebben.

 

Heb je een angstig kind? Dit zijn tips die kunnen helpen!

 

Eén reactie op “Heb je een angstig kind? Dit zijn tips die kunnen helpen!”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: