Fit blijven of afvallen, roeien is de ideale sport!

Wat weet jij over roeien, behalve dat het een sport is? Een sport dat ook op Olympisch niveau wordt beoefend én een sport die ervoor zorgt dat je razendsnel vet verbrandt. Interesting! Wil jij graag fit blijven of afvallen, roeien is de ideale sport! En dan hebben we het over roeien in een echte roeiboot op het water, maar ook over roeien op een roeitrainer in de sportschool. Wij vertellen je er graag meer over.

Roeien what!?

Wat houdt roeien precies in? En wat is het verschil tussen roeien en kanoën? Bij roeien moet je denken aan een roeiboot die vooruit wordt gestuwd door middel van roeiriemen. Jouw kracht zorgt ervoor dat de roeiriemen door het water bewegen en op die manier gaat de boot vooruit. Deze sport kun je alleen, maar ook in teamverband uitoefenen. Roeien kent twee verschillende varianten, scullen en boordroeien. Bij het scullen gebruiken de roeiers twee roeiriemen die aan weerszijden van de boot worden vastgemaakt. Bij het boordroeien wordt er slechts één roeiriem gebruikt. Wat het verschil is tussen roeien en kanoën? Dat is eigenlijk heel simpel:

  • De roeispanen van een roeiboot zijn groter dan die van een kano. 
  • Bij kanoën worden er peddels met enkel blad gebruikt om voort te bewegen. De peddels zijn meestal niet aangesloten op de kano.
  • Bij het roeien moeten de roeiers de boot in achterwaartse richting voortstuwen, terwijl je bij kanoën recht vooruit peddelt. 
  • Roeien wordt uitsluitend op vlak water uitgevoerd, terwijl kanoën naast wildwater ook op vlak water wordt uitgevoerd. 
  • De kracht komt tijdens het roeien vooral uit de benen, waar deze bij het kanoën uit de armen komt.

Best veel verschillen hè? 😉

Fit blijven of afvallen? Roeien is de ideale sport!

Roeien en roeitrainers

Naast roeien op het water in de natuur, kun je ook roeien in de sportschool, op een roeitrainer. Wist je bijvoorbeeld al dat de roeitrainer behoort tot de categorie ‘beste fitnessapparaten om vet te verbranden’? Bij het roeien wordt jouw hele lichaam aan het werk gezet waardoor je veel sneller vet verbrandt. Je kunt er brute kracht en uithoudingsvermogen mee ontwikkelen, twee vliegen in één klap. Daar houden we van!

>>> Alles wat je wilt weten over roeien en een roeitrainer vind je in deze lijst van Verantwoord Afvallen.

Voor wie is roeien geschikt?

Roeien is geschikt voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en op alle niveaus. Elke roeier moet dealen met weerstand. Weerstand van het water, de wind, regen en de zon. Door stapsgewijs de weerstand op te bouwen word je beter, sterker en sneller. Dat geldt ook voor roeien op een roeitrainer in de sportschool. Bouw die weerstand op! Ben je een beginner? Begin dan bij het begin en bouw het langzaam op. Ben je al gevorderd? Dan kun je een tandje gas bij geven en de weerstand iets hoger zetten.

 

 

Leuk weetje

Wist je al dat Nederland wordt gezien als hét perfecte land om te roeien. Dit komt door de vele rivieren, grachten, kanalen, plassen en meren die Nederland rijk is. Je kunt overal het water op en genieten van de natuur. Bij mooi weer of met wind en regen! Tip: in Utrecht kun je superleuk roeien door de grachten en ben je omringd door gezellige terrasjes. Heb je al eens ergens geroeid?

>>> 3 Tips voor het kiezen van de juiste sportkleding

Fit blijven of afvallen? Roeien is de ideale sport!

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d