5 Handige tips voor de vachtverzorging van je hond 

Een van de belangrijkste dingen van de verzorging van je hond is de vachtverzorging. Dat hebben wij ondervonden met een Australian Cobberdog. 😉 Door de vacht van je hond goed te verzorgen, blijft de vacht klitvrij, glanzend en gezond. Bovendien bouw je tijdens de verzorging een goede band op met je hond. En je ontdekt makkelijker wanneer er iets in zijn of haar vacht zit wat er niet hoort te zitten. Kortom, het is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. En met mijn 5 handige tips voor de vachtverzorging van je hond, is het een fluitje van een cent. 

Een goede voorbereiding

Helaas heeft niet elke hond van nature een stralende en glanzende vacht. Dus het is geen goed uitgangspunt om alleen maar naar de vacht te kijken of deze gezond is. Verdiep je goed in het hondenras dat je hebt om te kijken welke belangrijke punten bij het ras horen. Ook op het gebied van vachtverzorging. Het kan zijn dat jouw hond een andere verzorging nodig heeft dan de hond van de buren. Honden met een korte vacht hebben over het algemeen een minder intensieve vachtverzorging nodig dan een hond met lang haar dat snel kan gaan klitten. Kijk ook naar de gezondheid en vitaliteit van de hond en let op het uitvallen van het haar, het ontstaan van kale plekken en de geur van de vacht. Zo ben je goed voorbereid. Enne … je weet wat ze zeggen over een goede voorbereiding hé! 

 

Tip 1: Gezonde voeding en beweging als basis

Niet alleen voor mensen is gezonde voeding en beweging de basis voor voldoende energie en een gezonde haardos, dit geldt ook voor honden. Zorg dat je hond gezonde voeding en snacks krijgt die past bij zijn of haar ras, gewicht en behoeften. Naast voeding is beweging ook een belangrijk onderdeel voor een gezonde hond en een gezond baasje. Dus hop … schoenen aan en aan de wandel met je viervoeter. Voeding en beweging leggen samen een belangrijke basis voor een gezonde en glanzende vacht. Onze hond James is al vanaf het begin (bij de fokker kreeg hij ook Renske) gek op de brokken van Renske en heeft nog altijd een mooie en gezonde vacht. 

James

 

Tip 2: Let op een goede mondgezondheid

Wist je dat een goede mondgezondheid ook echt belangrijk is voor een gezonde vacht? Als je hond last heeft van mond/gebitsproblemen, dan kan dat namelijk uitwerking hebben op zijn of haar gezondheid. Een ongezonde mondhygiëne kan zorgen voor een lagere weerstand met ontstekingen van onder andere de huid als gevolg. En dit heeft weer uitwerking op de gezondheid van de vacht. Het is daarom aan te raden om het gebit van je hond goed in de gaten te houden. Wij poetsen af en toe de tanden van James met de speciale tandenborstel en tandpasta om tandsteen, tandplak en een vieze mondgeur te voorkomen en een gezonde vacht te behouden. 

5 Handige tips voor de vachtverzorging van je hond 

 

Tip 3: Voorkom vlooien, teken en andere parasieten

Nog een belangrijk punt: voorkom vlooien, teken en andere parasieten in de vacht van je hond. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je hond jeuk krijgt en gaat krabben met een vervelende huid als gevolg. Dit kan zelfs resulteren in problemen van de vacht. Om de vachtverzorging van je hond in goede conditie te houden moet je producten gebruiken die vlooien, teken en andere parasieten op afstand houden. Let op dat je hond de juiste dosering krijgt. Overleg voor de juiste dosering desnoods met je dierenarts.

Tip 4: Hondenvacht borstelen

Een absolute must! Uiteraard is het borstelen afhankelijk van het hondenras dat je hebt. Maar borstel regelmatig de vacht van je hond door. Zo haal je losse haren gemakkelijk weg, voorkom je haaruitval en klitten en houd je de vacht mooi gezond en glanzend. Heeft je hond lange haren die snel in de klit komen? Dan is de Auto Dog Brush petite (ADB) een aanrader! Dit is een automatische borstel waarin een borstelband zit met 75 rijen pinnetjes, vergelijkbaar met de pinnen van een Activet / Les Pooches borstel. Met deze automatische borstel hoef je geen kracht te zetten en wordt de vacht op een gemakkelijke manier geborsteld. Zelfs op de moeilijk bereikbare plekjes. En ideaal voor honden met lang en krullend haar. Maar je kunt natuurlijk ook de vacht van je hond borstelen met een van de handige hondenborstels. Kijk vooraf goed welke borstel geschikt is voor de vacht van jouw hond. En vergeet vooral de moeilijk bereikbare plekken niet te borstelen met een zachte borstel, zoals:

  • de oksels/liezen
  • onder de kin 
  • achter de oren
  • onder de staart / rondom de anus

Soms best een klusje en niet iedere hond vindt het leuk, maar als je het regelmatig doet, is het gemakkelijk bij te houden. Vergeet je hond natuurlijk naderhand niet te belonen met een lekkere en gezonde snack.

Tip 5: Lekker badderen

En last but not least: lekker badderen. Misschien is niet elke hond ervan gecharmeerd, maar er zijn ook honden die een lauwwarme douche heerlijk vinden. In de vacht van de hond blijft altijd wel smeer, zand of andere dingen kleven. Zo af en toe even lekker badderen is dus zo gek nog niet. Zorg dat je de vacht wast met een milde hondenshampoo, passend bij de vacht van je hond. Droog je hond naderhand eventueel droog met een waterblazer en verzorg de vacht door te borstelen. Tussen de wasbeurten door kun je gebruikmaken van antiklit spray om het makkelijker door te kammen. Wij zijn fan van de waterblazer en drogen de hond, na een badritueel en een wandeling door de regen, snel droog. Daarnaast helpt een waterblazer om de vacht klitvrij en schoon te houden. Een absolute musthave!

Zijn we nog handige tips voor de vachtverzorging van je hond vergeten? Laat het ons gerust weten!

>>> 7 Logeeradressen waar je hond ook welkom is

 

 

5 Handige tips voor de vachtverzorging van je hond 

2 reacties op “5 Handige tips voor de vachtverzorging van je hond ”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d