5 Tips voor een mooie en gezellige tuin in de winter

Wie is er niet dol op een gezellig tuin? In de winter kunnen en hoeven we niet heel veel te doen aan de tuin, maar het is wel prettig om het gezellig, netjes en groen te houden. Zo kun je het hele jaar door genieten van je tuin. We hebben 5 tips voor een mooie en gezellige tuin in de winter. 

1. Wintergroen geluk 

Groenblijvers zijn een must om te hebben in je wintertuin. Jij wil in de winter toch ook genieten van een heerlijk groene tuin? Groen maakt gelukkig, dus het is onmisbaar tijdens de donkere en sombere dagen. Zorg dus voor wintergroen geluk. Voorbeelden van planten die in de winter groen blijven zijn:

  • Buxus 
  • Taxus Baccata
  • Coniferen
  • Laurier

Deze planten kun je altijd nog aanvullen in je tuin door ze in mooie bakken of bloempotten te zetten. Voordeel hiervan is dat je de bakken en potten altijd binnen kunt zetten, zodra het gaat vriezen. De Laurier heeft hele grote bladeren en kunnen een mooie haag vormen. Ideaal te gebruiken voor een afscheiding. Vergeet geen compost over de groenblijvers te strooien/gieten voor extra voeding en bescherming. Zo blijft je tuin vol groene planten in de winter er supermooi uitzien.

2. Geef je tuin een kleurexplosie 

Niet alleen groene planten staan mooi in je tuin, je mag ook best een beetje kleur aan je tuin toevoegen. Zeker in de winter! Er zijn zelfs winterharde bloeiers die je tuin voorzien van kleurexplosie, zoals:

  • Kerstroos
  • Skimmia
  • Winterviolen 
  • Winterjasmijn
  • Viburnum 

Deze bloeien gezellig in het najaar en de winter, waardoor je het hele jaar kunt genieten van je bloeiende en vrolijke tuin. We kunnen wel een beetje kleur gebruiken in de winter toch?

3. Wees lief voor de dieren 

Wie is er niet dol op dieren in de tuin? Zingende vogels en eekhoorntje die over schuttingen lopen om eten te zoeken. Ik word er altijd superblij van. Je kunt extra lief zijn voor de dieren door vogelhuisjes op te hangen en om een voederplekje voor eekhoorns te maken. Of wat dacht je van een egelhuisje? Kids vinden dit geweldig! En het is toch schattig als je binnen zit en je kunt genieten van het dierenrijk? Wist je trouwens dat de Taxus Baccata planten in het najaar rode besjes geven? Vogels zijn er dol op!

4. Pompoenen en kalebassen 

Je kunt je tuin ook kleur geven met pompoenen en kalebassen. Je ziet ze vooral in het najaar en de winter en zijn er in diverse soorten, maten en zelfs kleuren. Ze geven je tuin kleur en decoreren gelijk gezellig de boel. Leuk om op een grote schaal te leggen, ze uit te hollen en er waxinelichtjes in te doen of als koppeltje bij elkaar te leggen. Haal ze wel naar binnen zodra het gaat vriezen en zet ze in de schuur of garage. Leg ze zowel binnen als buiten altijd op een bedje van stro en verleg ze regelmatig, dan gaan ze minder snel kapot of rotten. 

5. Lampjes en windlichten 

Last but nog least: lampjes en windlichten zorgen voor een extra sfeertje in je tuin. Koop een aantal mooie windlichten die je bij elkaar in een groepje zet, hang ze op of koop een lampjesslinger. Dit ziet er altijd supergezellig uit en je ziet de dieren die ’s avonds of ’s morgens in je tuin lopen goed rondlopen. Wat een geluk! 

>>> Kijk meer Tuingeluk en inspiratie <<<

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: