Duurzame en besparende tips voor in de keuken

Zeker met de huidige gas- en energieprijzen van tegenwoordig is het handig om te letten op het gebruik van en in je keuken. Je kunt namelijk flink besparen als je goed oplet en je keuken/apparatuur op een juiste manier gebruikt. Het is eigenlijk heel simpel, maar je moet er wel even routine van maken. Het levert je al gauw een flinke besparing op. Check deze duurzame en besparende tips voor in de keuken. 

Duurzaam koken 

Ben je gek op koken en sta je graag en vaak in de keuken? Dan zijn deze tips om duurzaam te koken zeker handig voor je. 

 • Kook altijd met de deksel op de pan. Hiermee gaat er geen warmte en energie verloren en is je eten sneller klaar. Dit scheelt je al gauw zo’n 10% aan energiekosten op jaarbasis. 
 • Gebruik een zo klein mogelijke pan, deze is sneller verwarmd en je eten gaart sneller. Bovendien blijft vlees malser en sappiger als je een pan kiest waarin het vlees net past. 
 • Doe niet te veel water in een pan bij het koken van groenten, want dan duurt het veel langer voordat het aan de kook is. 
 • Vang kookvocht van groenten op en maak er een lekker sausje van. 
 • Vang koud water uit de kraan op wanneer je warm water nodig hebt. Dit kun je gebruiken om te drinken, de planten water te geven of om de waterbak van de hond te vullen. 
 • Haal vlees op tijd uit de vriezer om het te laten ontdooien. Dan hoef je het niet te ontdooien in de magnetron. 

 

Energiezuinig apparatuur 

Tegenwoordig wordt apparatuur steeds beter ontwikkeld tot energiezuinige apparaten. Zelfs in goedkope keukens. Superfijn, want we gebruiken aardig wat apparaten in de keuken. Vervang oude apparaten door energiezuinige apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat in plaats van een gaskookplaat. Hiermee bespaar je flink in de kosten. Een waterkoker verbruikt veel stroom, dus je kunt beter een quooker aanschaffen of water verwarmen met een fluitketel op de inductiekookplaat. Vergeet ook niet naar je afzuigkap te kijken en op tijd de filters te vervangen mocht dit nodig zijn. 

Ben je toe aan een compleet nieuwe keuken? Laat je inspireren bij Keukenhal. 

 

Duurzame en besparende tips 

We hebben nog een aantal extra duurzame en besparende tips voor je voor in de keuken. Doe er je voordeel mee:

 • Let op waar je de koelkast en vriezer plaatst. Zet het bijvoorbeeld niet naast een radiator of een raam waar de zon bij kan komen. Hierdoor wordt de koelkast warm en moet het harder zijn best doen om te koelen. 
 • Zorg dat de deur van de koelkast kort open is als je er iets uithaalt. Hiermee voorkom je dat er onnodig warme lucht in de koelkast komt. 
 • Zorg dat de koelkast goed gevuld is met producten. Heb je veel lege loze ruimtes, vul deze dan op met pakken drinken. Hiermee voorkom je dat de koelkast zich vult met warme lucht en daardoor harder moet werken om te koelen. 
 • Houd de koelkast en vriezer altijd tijdig schoon en ijsvrij. Hiermee voorkom je dat de apparaten meer energie verbruiken om te koelen. 
 • Doe etenswaren zoveel mogelijk in glazen potten die je goed kunt afsluiten. Zo blijft het langer vers.

Zijn we nog belangrijke tips vergeten, laat het ons weten!

>>> Dit zijn de keukentrends van 2022

>>> Nieuwe keukentafel kopen? Check deze 10 tips

>>> 3 Tips voor een gezellig gedekte tafel

Eén reactie op “Duurzame en besparende tips voor in de keuken”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: