6 Tips om veilig op de fiets naar school te gaan

tips-veilig-fietsen-naar-school-kinderen

Fietsen is heerlijk. Je bent in beweging en tegelijkertijd lekker in de buitenlucht. Toch is het verstandig je te realiseren dat je als fietser best kwetsbaar bent. Zeker kinderen zijn kwetsbaar, omdat ze kleiner zijn, waardoor ze minder goed opvallen. Kinderen kunnen soms situaties in het verkeer ook minder goed en snel inschatten. Maar gelukkig kun je veel doen om de veiligheid op de fiets en in het verkeer te vergroten. We hebben 6 tips om veilig op de fiets naar school te gaan. Dus hop hop, pak die stalen ros maar van stal.

1. Geef je kind uitleg en instructies

De eerste stap die je kunt zetten voordat je samen op de fiets gaat is uitleg en instructies geven. Leg ze alvast uit waar ze op moeten letten of wat ze kunnen verwachten in het verkeer. Vertel ook wat een dode hoek is en dat kinderen beter achter een vrachtwagen kunnen gaan staan i.p.v. ernaast. Wanneer ze in de dode hoek staan vallen ze niet of nauwelijks op. Leg ook uit dat je niet altijd voorrang krijgt waar je het wel zou moeten krijgen. Kijk goed de straten in wanneer je deze passeert en matig je snelheid bij uitritten en zijwegen.

2. Verken de route naar school

Verken de route alvast voordat je naar school fietst en let daarbij vooral op de wegen die het meest veilig zijn. Zeker met kleine kinderen is het heel fijn om alvast te wennen aan de route en het verkeer.

school-fietsen-tips- veilig-fietsen-puurvangeluk

 

3. Oefen de route naar school

Wanneer je de meest veilige route hebt gevonden kan het oefenen beginnen. Hoe vaker je de route fietst hoe beter je bepaalde situaties in het verkeer kunt inschatten. Bij elke oefening kom je namelijk weer wat anders tegen in het verkeer. Niet alleen voor jou als ouder, maar ook voor kinderen is het heel fijn om samen te oefenen. Het maakt ze zekerder en bewuster in het verkeer.

4. Ga altijd op tijd van huis weg

Zorg dat je altijd op tijd van huis vertrekt en voldoende tijd hebt om op school te komen. Niets is vervelender om te laat te vertrekken. Je gaat je haasten, sneller fietsen en let daarbij minder goed op het verkeer om je heen. Dit komt de veiligheid uiteraard niet ten goede.

5. Ga met een veilige fiets op pad

Zorg dat de kinderfiets van je kind veilig is om mee het verkeer in te gaan. Zit het zadel op de juiste hoogte en kan je kind met de voeten bij de grond wanneer het stilstaat? Heeft het stuur een goede hoogte en voldoet de fiets aan voldoende en juiste verlichting voor en achter? Kijk de fiets ook regelmatig na, check de remmen, kijk of de banden goed zijn opgepompt en of de bel het goed doet. Een veilige fiets is een absolute must!

bike-3579502_960_720

 

6. Zorg dat je kind goed opvalt in het verkeer

Kleine kinderen vallen soms niet goed op in het verkeer. Zeker in de winter wanneer het donker is worden ze vaak over het hoofd gezien. Trek bijvoorbeeld reflecterende kleding aan op de fiets of plaats een vlag op de fiets die goed uitsteekt en opvalt. Zet bijvoorbeeld in het begin ook een fietshelm op voor extra veiligheid wanneer je kind de weg op gaat. Zo valt je kind goed op in het verkeer en kan het veilig naar school fietsen.

veilig-naar-school-fietsen-tips-puurvangeluk

fietshelm-veilig-fietsen-school-kinderfiets-puurvangeluk
6 Tips om veilig op de fiets naar school te gaan.

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d