Geplaatst in Kids, ontwikkeling & opvoeding, speelgoed

Waarom buitenspelen voor kinderen zo belangrijk is

Yess… het wordt weer mooi weer en dat betekent lekker buitenspelen. Dat buitenspelen voor kinderen belangrijk is weten we allemaal. Frisse buitenlucht doet een mens goed, het heeft een positieve invloed op de gezondheid en buitenspelen maakt kids lekker creatief! Maar waarom is buitenspelen voor kinderen eigenlijk zo belangrijk?

Buitenspelen maakt creatief en bevordert een gezonde nachtrust 

Het is bewezen, buitenspelen is gezond! Buitenspelen is goed voor het humeur, de ogen, lichaam en geest. Het maakt kinderen blij en zorgt ervoor dat kinderen lekker in beweging zijn. Het maakt kinderen tevens creatief, verzinnen hun eigen spellen en kunnen vaak beter samenwerken. Buitenlucht maakt energiek en zorgt tegelijkertijd voor een betere nachtrust. Gek? Nee hoor, kinderen die veel binnen zitten pakken geen natuurlijke lichtsignalen van de zon op en daardoor kan het biologische ritme verstoord raken waardoor ze moeilijker in slaap kunnen komen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vroege blootstelling aan de zon (in de ochtend) ervoor zorgt dat het slaapritme weer wordt hersteld. Dus hop hop… lekker de buitenlucht in!

buitenspelen-kids-gezond-puurvangeluk

Goed voor de motoriek

Buitenspelen is heerlijk en bevordert gelijk de motoriek. Zowel de fijne als de grove motoriek worden gestimuleerd. Fietsen, rennen, klimmen en klauteren zorgen dat de grove motoriek wordt gestimuleerd en bloemetjes plukken en beestjes vangen bevordert juist weer de fijne motoriek. Twee vliegen in één klap dus! 😉

buitenspelen-gezond-kinderen-puurvangeluk

Buitenspelen zorgt voor vitamine D  

Het is voor kinderen (maar ook volwassenen) belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Het is van belang voor een goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen rachitis (vergroeiing van skelet). Tevens zorgt vitamine D voor een betere gemoedstoestand. Superfijn dus dat je lichaam zelf vitamine D aanmaakt door middel van zonlicht. Met name in de zomer is de aanmaak van vitamine D het hoogst. In de winter wordt een supplement met vitamine D aangeraden voor (jonge) kinderen en volwassenen als extra aanvulling. Vitamine D kun je ook uit voeding halen. Het zit bijvoorbeeld in vette vis, zoals haring, zalm en makreel, maar ook in vlees en eieren zit Vitamine D, maar wel in mindere mate dan in vette vis. Halvarine, margarine, roomboter en bak- en braadproducten bevatten ook Vitamine D.

Kies buitenspelen boven een beeldscherm 

Soms is het fijn om de kinderen even voor de televisie te parkeren, als je een telefoontje moet plegen, avondeten wilt koken of als je even iets af wil maken. Dat kan natuurlijk altijd, maar hou het binnen de perken. Een middagje filmpjes kijken op de bank is heerlijk en moet natuurlijk ook best een keer kunnen. Niets mis mee! Maar kies als het even kan liever voor buitenspelen in plaats van de tv, iPad of smartphone ook al is het soms zo verleidelijk. Frisse lucht doet iedereen goed en maakt je blij!

Meer kids inspiratie <<<

buitenspelen-belangrijk-puurvangeluk

Geef een reactie