Geplaatst in duurzaam, interieur

4 tips om kozijnen goed te onderhouden

Het goed verzorgen en onderhouden van kozijnen is belangrijk om de kozijnen in goede staat te houden. Behalve dat goed verzorgde kozijnen er visueel aantrekkelijker uitzien, zorgen ze ook voor isolatie. Wat zijn slimme manieren om jouw kozijnen goed te onderhouden? We hebben 4 tips om kozijnen goed te onderhouden.

Tip 1. Maak de kozijnen regelmatig goed schoon 

Kozijnen gaan aanzienlijk langer mee als ze minimaal twee keer per jaar goed schoongemaakt worden. Dit geldt met name voor houten kozijnen en buitenkozijnen, die het relatief het zwaarst te verduren hebben. Door de kozijnen enkele keren per jaar grondig te reinigen, voorkom je dat zich deeltjes stof aan het kozijn kunnen vasthechten, die de beschermende laag van het kozijn kunnen verzwakken. 

tips-onderhoud-kozijnen-puurvangeluk

Tip 2. Vervang houten kozijnen voor kunststof kozijnen 

Kunststof kozijnen plaatsen in plaats van houten kozijnen is ook slim als je de kozijnen op langere termijn goed wilt houden. Het heeft grote voordelen voor de levensduur van het kozijnwerk. Het gaat namelijk tot wel 50 jaar mee en heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig dan kozijnen van hout. De kunststof kozijnen kun je met een doekje en lauw water afnemen en… klaar is Kees! Als je ervoor kiest om de kozijnen van kunststof eens in de twee jaar in de wax te zetten, blijft de kleur van de kozijnen fris en helder. Tevens is de keuze voor kunststof kozijnen natuurlijk een milieuvriendelijke optie.

puurvangeluk.com - Vier tips om de kozijnen goed te onderhouden

Tip 3. Houd de ventilatieopeningen schoon 

Het is cruciaal om bij het schoonmaken de ventilatieopeningen goed te reinigen. Dit kan goed met een stofzuiger. Mocht je een schuifpui hebben, vergeet dan niet om de rails waar de pui over loopt mee te pakken met de stofzuiger! 

Tip 4. Zorg dat je houten kozijnen tijdig schildert 

De kozijnen schilderen – als je houten kozijnen hebt – is van cruciaal belang voor het behoud van goede en vitale kozijnen. Houten kozijnen moeten eens in de vijf à zeven jaar geschuurd en geschilderd te worden met een goede dekkende verf. Het mooi van een houten kozijn is dat je deze in alle kleuren die je maar wenst kunt verven. Maar doe dat wel met kwaliteitsverf en ga de kozijnen schilderen als er zich beschadigingen of slijtage aan de houten kozijnen voordoet. Anders krijgt vocht snel grip op het hout en loopt de kwaliteit van het kozijnwerk snel achteruit.

Kijk voor meer home inspiratie >>>

kozijnen-schilderen-onderhouden-puurvangeluk

Geef een reactie