Geplaatst in travel, Waddeneilanden

Vakantie op Texel, eiland met veel natuur en dynamiek

Jaren geleden kampeerden we de laatste 2 weken van de zomervakantie op Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland. Meestal reserveren we geen campingplaats van tevoren en kijken eerst wat het weer gaat doen. We wilden een ‘last minute’ boeken bij De Krim op Texel, maar alles zat tot het laatst toe vol. Toen ik de recensies las, wist ik wel waarom. De moeite waard om toch maar vooruit te boeken bij deze leuke familie camping. Vakantie op Texel, eiland met veel natuur en dynamiek.

Op de boot

De vakantie begon toen we met een volgeladen auto wegreden richting Den Helder. Daar gingen we over met de boot, de Texelstroom, die in 1 overtocht 1750 passagiers en 340 auto’s kan overzetten. Niet onbelangrijk is dat het schip gebruik maakt van relatief schone brandstof. Na 20 minuten reden we de boot af en stonden gelijk voor een verkeerslicht. Dat was wel even wennen na jarenlang Ameland gewend te zijn. Het stoplicht is wel nodig om de stroom mensen gedoseerd op het eiland toe te laten. Niet zo gek als je bedenkt dat er jaarlijks een paar miljoen bezoekers naar Texel komen. We gingen naar een klein paradijs in het noorden van Texel, De Cocksdorp.

Europese bestemming

Ik ging spitten naar informatie en kwam te weten dat het noorden van Texel de minste fijnstof heeft van Nederland en dat er plannen zijn om er een longvitaliteitscentrum te realiseren. Met 38 natuurgebieden verspreid over het hele eiland is het niet verwonderlijk dat Texel als enige plek in Nederland door reisgids Lonely Planet is opgenomen in de top 10 van Europese bestemmingen. Foto onder is een molen, bijna volledig van houten takken en stammen gemaakt.

20170810_134203

Op pad met natuurgidsen

Er waren 2 natuurgidsen die van alles konden vertellen over de vogels die er jaarlijks neerstrijken. Ik had zelf op verschillende ochtenden, al heel vroeg, een bepaald geluid of gefluit gehoord van een vogel. Ik ben met mijn vraag naar de natuurgidsen gegaan, waar zij mij verschillende geluiden van vogels liet luisteren via een app. Ik dacht het te herkennen, maar was toch niet hetzelfde. Zou ik een vreemde, nog niet ontdekte vogel gehoord hebben?

20170809_160224

Natuur van Texel zet je aan het denken

Ook wij daalden de trap af, om ‘even’ naar de zee te lopen. Al lopende werd ik me bewust van de vegetatie, waarschijnlijk omdat het een ‘natuurgebied’ was. We vinden het gewoon dat er vogels, planten en grassen zijn in allerlei kleuren en afmetingen. Maar als je dan hoort dat er vogelsoorten verdwijnen in een tijd van een mensenleven, zet het je toch aan het denken…

Uiteraard mochten we de vuurtoren niet vergeten! We zijn er naartoe gefietst. Een heerlijk relatief leeg strand, waarschijnlijk omdat je er niet bepaald kan zwemmen, wat weer komt door de modder. Op de terugweg stak er vlak voor me een kleine wollige muis rustig de straat over. Doordat ik er half verbaasd naar stond te kijken, zo rustig liep het, was ik vergeten even een foto van te maken.

20170807_133715

Bramen van Texel

Genoeg fietspaden hier om in beweging te blijven. Behalve dat het gezond is om te blijven bewegen, geldt er op veel plaatsen op het eiland betaald parkeren. Dus elke dag op de fiets erop uit! Waar Terschelling bekend staat om vlierbessen, staat Texel bekend om bramen. Je begrijpt, we hebben ze geplukt en er heerlijk van gegeten. Bramen zijn een bron van vitaminen en mineralen.

Ik noemde al natuur en dynamiek. Natuur is wel duidelijk en dynamiek? Die vind je onder andere weer terug in de natuur.

>>> Meer Travel inspiratie <<<

Geschreven door gastblogger Daisy van der Wiel van Daisy’s Health & Beauty Products.

20170815_171353
20170809_172313
Vakantie op Texel, eiland met veel natuur en dynamiek.

Geef een reactie