Geplaatst in interieur, tuin

Tips om je huis en tuin winterklaar te maken

De winter is coming! Dat betekent dat we het huis en de tuin weer winterklaar mogen maken. Is het huis goed geïsoleerd, kunnen we lekker en warm vertoeven in ons huis en ligt de tuin er netjes bij tot aan het voorjaar? Wij hebben een aantal tips voor je om je huis en tuin winterklaar te maken zodat je kunt genieten van een mooie winter.

Is je huis goed geïsoleerd?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk je huis goed isoleren. Een lekker aangenaam en warm huis is een must voor aankomend seizoen. Zeker als de temperaturen ver onder nul dalen. Het dak is hierbij een van de belangrijkste onderdelen. Wanneer het dak van je huis goed geïsoleerd is heb je altijd een droog en warm onderkomen. Zorg ook voor een goed afsluitend en waterdichte dakbedekking. Je kunt je huis nog zo goed isoleren, maar als het dak niet goed geïsoleerd is gaat alle warmte in je huis via het dak naar buiten. Dat is natuurlijk heel erg jammer! Je kunt op verschillende manieren je huis en dak laten isoleren. Vraag desnoods om een goed advies. Laat de winter maar komen!

huis-en-tuin-winterklaar-dakbedekking-puurvangeluk

Maak je tuin winterklaar

Je merkt in de herfst dat alle bladeren van de bomen vallen, plantjes vervangen moeten worden worden en de bestrating flink geveegd mag worden. Maak elk najaar de tuin weer zover klaar dat je er in de winter geen omkijken naar hebt.

  • Zorg ervoor dat niet de hele tuin bestraat is, kies voor borders, boomschors, split of grind om delen van de tuin te bedekken. Het regenwater moet namelijk ook de kans krijgen om makkelijk de grond in te zakken.
  • Heb je een tuin die helemaal nog niet bestraat is of opnieuw aangelegd moet worden? Laat iemand je tuin deels bestraten om zand en modder te voorkomen. Zeker in de winter is het prettig als de tuin aan kant is en er geen zand ligt.
  • Zorg dat je gazon bladvrij gemaakt wordt. Wanneer bladeren te lang op het gazon blijven liggen, kan het gazon aangetast worden.
  • Zorg ook dat de bestrating bladvrij gemaakt wordt. Wanneer het gaat vriezen worden bladeren op de bestrating spekglad waardoor de kans op een valpartij groter is.
  • Zorg dat alles voordat de winter gaat beginnen gesnoeid is. Bomen, struiken en planten zijn dan klaar voor de winter en kunnen in het voorjaar weer lekker groeien.
  • Maai en bemest het gras nog 1 keer voor de eerste nachtvorst komt. Let wel op dat de (grond)temperatuur rond de 10 graden Celsius ligt en dat er niet veel wind staat.

Succes en geniet van de winter!

Kijk hier voor meer tuin inspiratie >>>

huis-en-tuin-winterklaar-maken-puurvangeluk
snoeien-tuin-winterklaar-puurvangeluk
tuin-winterklaar-puurvangeluk
Tips om je huis en tuin winterklaar te maken.

Een gedachte over “Tips om je huis en tuin winterklaar te maken

  1. Over isolatie van het dak kunnen we meespreken. We hebben onlangs een dakrenovatie met dakisolatie gecombineerd: Nieuwe dakpannen en isolatie en dat moest ook meteen duurzaam. Er bestaat tegenwoordig een heel effectieve duurzame isolatie voor het dak van hennep. Het heeft wat gekost, maar de verwarmingskosten zijn aanzienlijk gedaald en we hebben er twee bruikbare kamers bij.

Geef een reactie