Geplaatst in inspiratie, Lifestyle

Tips om een fietsverzekering af te sluiten

Je hebt een mooie fiets, elektrische fiets, bakfiets of andere fiets gekocht en bent daar natuurlijk trots op en superblij mee. Je bent er zuinig op en gaat er veel mooie en hopelijk veilige kilometers mee rijden. Mooie plekjes ontdekken en genieten van alle fietsroutes in de omgeving en daarbuiten. Maar hoe zit het eigenlijk met het verzekeren van een fiets? Waar moet je op letten, is het verplicht en wat is wel en niet meeverzekerd? Wij hebben tips om een fietsverzekering af te sluiten voor een elektrische fiets, bakfiets of andere fiets om zorgeloos op pad te gaan. Op naar mooie  en veilige kilometers!

fiets-fietsverzekering-afsluiten-puurvangeluk

Moet je een fiets verzekeren?

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een fiets, elektrische fiets of bakfiets te verzekeren, maar het is wel heel verstandig. Ook al ben je zelf zo oplettend en zuinig op je fiets, het kan altijd gebeuren dat je fiets wordt gestolen, zelfs als hij op slot staat! Niet alleen voor diefstal, maar ook voor schade kun je een fiets verzekeren. Dit geldt ook in het buitenland. Je wilt immers niet voor dure verrassingen komen te staan wanneer je net een nieuwe fiets hebt aangeschaft.

fietsverzekering-fietsen-puurvangeluk

Wat is meeverzekerd?

Je hebt verschillende verzekeringen voor fietsen en kunt het zo uitgebreid mogelijk maken. Punten die meestal meeverzekerd zijn (check het altijd voor de zekerheid) bij een fietsverzekering;

 • Diefstal van de fiets.
 • Schade aan de fiets door bijvoorbeeld een aanrijding.
 • Schade wanneer de fiets omvalt of van de weg raakt.
 • Accessoires en accu die op de fiets zitten.
 • Als u uw fiets uitleent.

Wat niet verzekerd is

Er zijn ook dingen die niet verzekerd zijn bij een fiets. De volgende punten zijn meestal niet meeverzekerd. Ook hier geldt, check het altijd even voor de zekerheid.

 • Bij ernstige schuld aan de schade of roekeloos rijgedrag.
 • Wanneer de fiets wordt gebruikt voor iets wat wettelijk niet mag.
 • Wanneer u een fiets zakelijk gebruikt.
 • Wanneer de fiets in beslag is genomen.
 • Wanneer de bestuurder alcohol of drugs heeft gebruikt.
 • Diefstal van demontabele fietscomputers, gps- of navigatieapparatuur.
 • Als u de fiets gebruikt voor een wedstrijd of iets dergelijks.
 • Slijtage en schade van normaal gebruik, zoals krassen en een lekke band.
verzekeringafsluiten-fiets-verzekering-puurvangeluk

Hoe zit het met een eigen risico?

Wanneer je een fiets gaat verzekeren heb je meestal te maken met een eigen risico. Deze tarieven verschillen per verzekering. Vaak is het wel zo wanneer het tarief hoog ligt van het eigen risico, het te betalen maandbedrag lager wordt. Je kunt vaak kiezen uit diverse constructies en bedragen.

Kijk welke verzekering het beste bij jou past

Uiteraard kun je een fietsverzekering helemaal zelf samenstellen zoals jij wenst. Je kunt ervoor kiezen om een hoog eigen risicobedrag te betalen als dat nodig is, waardoor je maandbedrag lager wordt. Ook kun je ervoor kiezen om juist een hoger bedrag per maand te betalen waardoor je eigen risicobedrag weer veel lager ligt. Vraag uit welke opties je allemaal kunt kiezen en kies een fietsverzekering die bij jou past. Verzeker de fiets niet te hoog, houd het realistisch!

Meer lifestyle inspiratie <<<

verzekering-fietsen-afsluiten-puurvangeluk

fietsen-verzekeren-fietsverzekering-puurvangeluk

2 gedachten over “Tips om een fietsverzekering af te sluiten

Geef een reactie