Geplaatst in Health, inspiratie, Lifestyle

Tips om de donkere dagen door te komen

De donkere dagen zijn weer aangebroken, de ochtenden zijn langer donker en de avonden worden eerder donker. De overgang van seizoenen kan voor velen een omschakeling zijn. We voelen ons onder invloed van zonlicht niet voor niets energieker en blijer. Voorlopig moeten we het de komende seizoenen regelmatig doen met donkere dagen. Maar we kunnen er van alles aan doen om ons ook tijdens de donkere dagen energiek en blij te voelen. We hebben een aantal tips om de donkere dagen door te komen.
tips-donkere-dagen-doorkomen-puurvangeluk

Licht is onmisbaar

Met onze ogen nemen we licht waar, waardoor we het dag- en nachtritme goed kunnen bepalen. We zijn daar helemaal op ingesteld en weten niet beter. Wanneer het donker is, ontsteken we licht waardoor we goed kunnen zien en we ons veilig voelen. Licht is erg belangrijk om te kunnen zien, te kunnen oriƫnteren maar bovenal ook om je veilig te voelen. Licht is dus onmisbaar, elke dag weer.

Welke invloed heeft (zon)licht

Zodra de eerste zonnestralen weer beginnen te schijnen, worden we massaal blij en trekken we er lekker op uit. We gaan naar buiten, een frisse neus halen en laten het goudgeel geluk op onze huid branden. Daar wordt toch iedereen blij van! Niet zo gek dus dat we tijdens de donkere dagen het licht en vooral de zon erg missen.

Gelukkig zijn er ook prachtige lichte dagen tijdens de herfst- en winterperiode waardoor we even kunnen opladen. Maar wanneer dit niet het geval is, heeft dit weerslag op ons humeur, onze energie is ver te zoeken en we verlangen dan met z’n allen weer naar het voorjaar. Ook concentratie en reactiesnelheid vertragen wanneer we te weinig licht zien. Je kunt dus wel stellen dat licht, met name zonlicht, een grote rol speelt voor een goede gemoedstoestand, het energiepeil en de sociale aspecten.

donkere-dagen-tips-puurvangeluk

Tips om de donkere dagen door te komen

Bij gebrek aan licht en zonlicht voelen we ons minder energiek en blij. Je kunt zelfs last krijgen van een seizoensgebonden depressie met allerlei klachten van dien. We hebben een aantal tips, lichtpuntjes, voor je om de donkere dagen door te komen.

 • Je kunt lichttherapie toepassen tijdens de donkere periode om te zorgen dat je minder klachten ervaart.
 • Plan veel leuke dingen en vooral ook in de buitenlucht.
 • Doe alle gordijnen open voor zoveel mogelijk daglicht en zet af en toe de ramen open voor voldoende frisse lucht.
 • Steek ‘s avonds kaarsjes en lampen aan om voldoende licht te hebben in huis.
 • Ga elke dag even naar buiten of maak een wandeling, het liefst als de zon schijnt. De herfst en winter zijn misschien wat saaier en donkerder, maar het zijn echt prachtige seizoenen.
 • Gebruik in de winter een supplement met vitamine D. Je lichaam maakt zelf, door middel van zonlicht, vitamine D aan. Maar wanneer er geen zonlicht is, wordt de opname van vitamine D minimaal dus is het raadzaam extra aan te vullen.
 • Laat lichtkoepels in je huis plaatsen om meer daglicht binnen te krijgen.
 • Zet vrolijk gekleurde bloemen in huis.
 • Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn een must voor meer energie en dus een blijere jij.
 • Kies voor een kleurenlamp in je woonkamer of slaapkamer. Zeker bij het opstaan heeft dit een positief effect.
 • Blijf altijd positief en plan regelmatig een verwendag in bij bijvoorbeeld een sauna, kapper of schoonheidsspecialiste.
 • Plan een vakantie naar de zon tijdens de donkere dagen. Zo kun je even helemaal opladen en natuurlijke vitamine D nuttigen.

Succes en geniet vooral van de prachtige seizoenen! 

Kijk hier voor meer lifestyle artikelen >>> 

seizoenen-donkere-dagen-tips-puurvangeluk
donkeredagen-tips-puurvangeluk
vakantie-donkere-dagen-tips-puurvangeluk

Geef een reactie