Geplaatst in Food, Food tips, Health, Healthy tips

Op safari door de supermarkt, etiketten lezen en gezonde voeding

Op safari door de supermarkt. Een safari is een jacht op… ( noem het maar). Ik heb het hier over een reis naar kennis over voeding, etiketten leren lezen, welke keuze maak je en waarom? Een jacht op gezonde voeding; wat is gezond en wat is het verschil tussen al die verschillende merken nou eigenlijk? We gaan op safari door de supermarkt, etiketten lezen en gezonde voeding

Tip: De volgorde van de ingrediëntenlijst van een product is belangrijk. Hetgeen wat er als eerste achter het woord ‘ingrediënten:’ staat, zit er ook het meeste in en is het hoofdbestanddeel. 

safari-supermarkt-puurvangeluk

Vragen over lichaam, voeding en voedingsstoffen

Ik geef in mijn praktijk cursussen over voeding. De cursisten leren hoe ons lichaam werkt, wat voeding eigenlijk is, welke mineralen we nodig hebben en waarom, maar ook de samenwerking en de afhankelijkheid tussen vitaminen en mineralen wordt besproken. Wat zijn koolhydraten eigenlijk? Welke vetten zijn goed en wat zijn eiwitten? Heel veel vragen waar antwoorden op komen tijdens de cursus. De laatste les sluit ik af met de een safari door de supermarkt met de cursist(en).

Op safari door de supermarkt

De cursisten zijn altijd heel enthousiast en nieuwsgierig. Bij binnenkomst in de supermarkt staan we gelijk tussen het groente en fruit. Hier beginnen ook gelijk de vragen; ,,Welke combinaties passen het beste? Kun je al het fruit met elkaar combineren? Die kant-en-klaar pakken soep met verse groente, is dat oké?” En ga zo maar door…

Mijn advies voor een volwassene is 400 gram groente per dag. Voor velen even schrikken, want de meeste mensen halen de 250 gram niet eens. Eet tussendoor als snack tomaten, komkommer en worteltjes. Heb je gelijk al de eerste grammetjes groente te pakken. Ook een veel gestelde vraag; ,,Welke pastasaus is oké?” De fles waar geen smaakversterkers en suikers in verwerkt zitten. En die zijn er, echt!

Tip: Maak bij een rauwkostsalade een dressing van limoensap of azijn. Hierdoor is het eten beter te verteren.

salade-supermarkt-safari-voeding-puurvangeluk

Vergelijken van producten en ingrediënten

We gaan door naar de afdeling zuivel. Wat zijn eiwitbronnen? We vergelijken de kwark en yoghurt, want daar zit verschil in het percentage eiwitten. En dan, halvarine of roomboter? We vergelijken de ingrediëntenlijsten en veel meer hoef ik niet te zeggen.

We gaan van het koelvak naar de rijst en pasta’s. Welke soorten zijn beter? We kijken hier ook naar de vezels. Pasta’s, rijst en aardappelen kennen we als koolhydraten. Koolhydraatarm eten is een hele hype geworden. Maar wat zijn koolhydraten eigenlijk en waarom hebben we ze juist wel nodig? Hoe meer vezels, hoe minder invloed het heeft op de bloedsuikerspiegel. Ondertussen waren we ook langs het brood gekomen. De cursisten weten inmiddels dat je tarwe beter kunt vermijden bij darmklachten. Rijstwafels wordt als gezond tussendoortje gezien, maar dat is niet mijn advies. Ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en hebben relatief weinig voedingswaarde, waardoor je weer snel trek krijgt. Neem liever een groene appel (granny smith).

Toegevoegde suikers

Dan steken we over naar het zoete broodbeleg. We vergelijken de potten jam en pindakaas. Gelukkig zijn er ook soorten die minder suiker bevatten of zelfs helemaal geen suiker. In hetzelfde gangpad staat ook havermout en muesli. Mijn advies om de dag mee te starten. Maar pas op! Je wordt overspoeld door de vele soorten. Let vooral op de toegevoegde suikers. Regelmatig hoor ik dan; ,,Jeetje zit er zoveel suiker in?” Ja, en vaak meerdere vormen van suiker zelfs! Gelukkig bestaan ze ook zonder toegevoegde suikers, die hebben mijn voorkeur.

photo-1518710101263-54e0350377bb

Tip: Wil je echt goed op je gewicht (gaan) letten? Vermijd producten met toegevoegde suikers.

Als laatste gaan we langs de kruiden in het schap. Ook hier weer letten op suikers en smaakversterkers. Deze laatste kun je herkennen aan het nummer E6. Voor de cursisten is de cursus nu afgelopen, maar na 5 weken kennis opdoen begint hun eigen safari. De jacht op gezonde voeding!

Dit artikel is geschreven door voedingsdeskundige en lifestyle coach Daisy van der Wiel. 

Meer health inspiratie <<<

photo-1534352436920-f658b50b73fe
Op safari door de supermarkt, etiketten lezen en gezonde voeding.

Geef een reactie