Geplaatst in werkgeluk

Hoe kun je gemakkelijk beslissingen nemen?

Grappig, dat ik – twijfelkont eerste klas – deze blogpost tik. Want ik kan twijfelen als geen ander. Zal ik de schoenen in het grijs of toch maar zwart doen? Roze lipgloss vandaag of het altijd goed klassiek rood? Wat zal ik bestellen van de menukaart? Dit zijn natuurlijk erg oppervlakkige beslissingen. Stress leveren deze mij niet op. Oké, misschien mijn keuze maken van de menukaart wel. 😉 Hoe kun je gemakkelijk beslissingen nemen?

Beslissingen nemen

Maar de keuze of jij je baan moet opzeggen, of je wel of niet van opleiding moet wisselen, een punt achter de relatie zetten, een huis kopen of toch nog maar even huren… dat zijn andere beslissingen. Beslissingen nemen kan ontzettend veel stress opleveren. Dan spreek ik niet meer over puur van geluk. Ook de balans in mijn leven kan dan verschuiven. Van dingen naast mij neer kunnen leggen, tot blijven malen totdat ik er barstende koppijn van krijg. Herken jij dit? Dan heb ik een aantal tips voor je hoe je gemakkelijk beslissingen kan maken!

question-mark-2123967_960_720

  • Doe iets!

Kant en klare taal. Als je twijfelt over een beslissing die gemaakt moet worden, kom je niet verder door op je billen te blijven zitten. Doe iets! Dat ‘iets’ hoeft nog niet eens te maken te hebben met het nemen van een beslissing, maar kom in ieder geval van die bank af. Kom in actie! Ga wandelen, je favoriete taart bakken, bel die kennis op en praat over de koetjes en kalfjes. Er komt vanzelf het moment dat je niet meer nadenkt over de te maken beslissing. Heb je toch mooi even je gedachten verzet. Meestal is je kijk op die vervelende beslissing bijgesteld wanneer je een relaxte en ontspannen houding hebt.

one-way-street-362172_960_720

  • Schrijf het van je af

Door gedachten op papier te zetten, krijg je meer overzicht. Schrijf het van je af! Als ware zet je wat jouw hoofd zo vol maakt, weg op papier. Zo creëer je ruimte om vanaf andere perspectieven naar de beslissing te kijken. Pak een pen en papier en begin gewoon. Dit kunnen lange zinnen zijn die moeiteloos uit jouw pols komen, maar ook lijstjes met voor- en nadelen. Een pro-tip van een twijfelkont: geef de voor- en nadelen waarde. Waarom? Stel: je lijstje met voordelen is een stuk langer dan je lijstje met nadelen. Maar in het lijstje met nadelen zit een nadeel die ontzettend zwaar weegt. Schrijf dan voor jezelf op in hoeverre je gevolgen gaat merken aan dit nadeel. Zo onderbouw je de beslissing voor jouw eigen gevoel. Dat is toch het gene dat telt!

coffee-2306471_960_720

  • Zoek hulp

Je hebt niet direct professionele hulp nodig. Maar jouw omgeving kent jou. Je collega waarschijnlijk anders dan jouw moeder. Zoek daarom hulp bij meerdere mensen. Wat zouden zij doen? Wat voor beslissing vinden zij het beste bij jou passen? Dit moet je natuurlijk niet aan de eerste beste persoon vragen. Maar vraag het aan iemand die jij vertrouwd en die jou kent. Ook aan hun meningen kan je een waarde hangen. Een 10 als hun mening heel zwaar telt, een 1 als hun mening niet zwaar telt bijvoorbeeld. Ook kan je voor jezelf nagaan of je het eens bent met hun mening. Het blijft ten slotte jouw beslissing.

  • Doe niets…

Huh? Wat zegt zij nou dan? Ja, doe niets. Als de beslissing zo moeilijk is om te maken… Waarom zou je het dan maken? Opnieuw: ga voor jezelf na hoe erg het is als je geen beslissing maakt. Dingen dood laten bloeden mag bijna niet meer in deze tijd. Je móét actie ondernemen. Je móét vooruit. Maar wat nou als het ook oké is zoals het is? Dat ene nadeel waardoor je de beslissing zogenaamd moest maken, is die echt zo belangrijk? Wanneer een beslissing zo lastig wordt om te nemen, moet die misschien maar gewoon niet genomen worden. Wat zijn jouw tips om gemakkelijk beslissingen te kunnen maken?

> Meer lifestyle tips en adviezen lezen? < 

unnamed-10

Geef een reactie