Hoe ga je om met (hoog)gevoelige en temperamentvolle kinderen?

overgevoelige-temperamentvolle-kinderen-puurvangeluk

(Hoog)gevoelige en temperamentvolle kinderen zijn bijzonder gevoelig, beleven alles intens, hebben de voelsprieten voluit staan, hebben een eigen wil en weten precies wat ze wel en niet willen. Ze kunnen zich perfect inleven in gevoelens van anderen, maar anderzijds zijn er momenten dat ze daar totaal geen boodschap aan hebben. Als ze boos en teleurgesteld zijn bijvoorbeeld. Klinkt als een uitdaging en ja dat is het ook. Een dikke vette uitdaging! Hoe ga je om met gevoelige en temperamentvolle kinderen?

Gevoelige en temperamentvolle kinderen zijn ook kinderen

Gevoelige en temperamentvolle kinderen kunnen bijzonder ver gaan om hun zin te krijgen, kunnen doordrammen als een malle en worden soms volledig overmand door intense boosheid, verdriet of teleurstelling. Ze zien dingen die een ander kind (of ouder) niet eens opmerkt. Wanneer je dit als ouder niet herkent of begrijpt is opvoeding en begeleiding best lastig. Een gevoelig temperamentvol kind beschikt over bijzonder mooie eigenschappen: ze zijn namelijk heel lief, zorgzaam, creatief, slim en sociaal. Maar bovenal zijn het ook kinderen!

temperamentvolle-gevoelige-kinderen-puurvangeluk

Hoe begeleid je (hoog)gevoelige en temperamentvolle kinderen?

Dat is een vraag die best lastig te beantwoorden is en aan de andere kant ook juist weer niet. Er zijn hele goede richtlijnen voor het begeleiden van gevoelige en temperamentvolle kinderen te vinden in de boeken, maar ook die zullen niet altijd de juiste uitwerking hebben zoals duidelijk beschreven staat. Met een gevoelig en temperamentvol kind is het altijd afwegen in hoeverre de emoties spelen, waar te schakelen, wanneer, hoe en vooral tot hoever gaan we? Laat duidelijk merken dat je ze ziet staan, dat je ze begrijpt en dat je bereidt bent naar ze te luisteren. Begrip is het sleutelwoord dat vele wonden doet helen en door duidelijke grenzen aan te geven zonder al te veel druk en macht uit te oefenen kom je al een heel eind. En o ja… geduld is een schone zaak!

gevoelige-kinderen-puurvangeluk

Boosheid onder controle

Temperamentvolle kinderen willen graag zelf de regie houden en overal invloed op hebben. Tja… en dat gaat dus niet. Ze zijn ook graag verbonden met iedereen, zijn inlevend en willen graag alle informatie opslurpen, maar kunnen er vervolgens niet mee uit de voeten. Dat kan zich uiten in boosheid, frustratie en woede aanvallen. Ze raken snel overprikkeld door drukte en hebben soms meer behoefte aan rust. Geef en gun ze die ruimte. Ze kunnen en moeten weer even opladen, worden daar erg blij en uitgerust van en jij daardoor dus ook.

Het kan handig zijn (hoog)gevoelige en temperamentvolle kinderen (liefst maar 2) keuzes te bieden en met ze te overleggen waardoor ze ook daadwerkelijk begrip voelen. Maar begrijp me goed, tot op een bepaalde hoogte! Je kunt als je wilt hele discussies voeren met je peuter, kleuter of puber, maar dat is nou juist niet de bedoeling.

overgevoelige-kinderen-temperamentvol-puurvangeluk

Zoeken naar de juiste balans, elke dag weer

Het blijft zoeken naar de juiste balans, elke dag weer. Lastig? Jazeker, maar zie het maar als een uitdaging, dat klinkt veel positiever. Soms is het handig om (hoog)gevoelige en temperamentvolle kinderen dingen vooraf te vertellen, maar soms ook juist weer helemaal niet. Ze kunnen bijvoorbeeld niet altijd direct blij reageren als je vertelt dat er iets leuks op de planning staat. Gek? Nee hoor, wellicht hadden ze een andere planning in hun hoofd en dan komt het woordje ‘schakelen’ om de hoek kijken. Schakelen… hmmm… dat is lastig voor een (hoog)gevoelig en temperamentvol kind.

Als ouder kun je het beste op je gevoel afgaan en oprecht luisteren naar je kind. Laat zien dat je jouw kind ziet staan en je kind wilt begeleiden daar waar hij of zij je nodig heeft. Dat geeft ruimte en mogelijkheden! Mensen zullen altijd een mening hebben over hoe jij omgaat met je kind, maar de mensen die je zullen begrijpen zijn ouders met ook een gevoelig en temperamentvol kind.

Tipje voor kinderen: Rust in de ren

Tipje voor ouders: Handboek voor overgevoelige kinderen

Meer kids inspiratie >>>

temperamentvolle-kinderen-gevoelig-puurvangeluk
gevoelige-kinderen-temperamentvolle-kinderen-puurvangeluk

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: