Geplaatst in werkgeluk

Hoe en waar vind je als ondernemer klanten en opdrachten?

Tegenwoordig is het best lastig om je hoofd boven water te houden als het gaat om het runnen van een eigen onderneming. Er komt veel bij kijken, het vereist enig doorzettingsvermogen, maar vooral discipline. Hoe ga je te werk, waar vind je jouw doelgroep, hoe en waar vind je als ondernemer de klanten en opdrachten waar jij naar op zoek bent? We hebben een aantal tips.

Maak een realistisch stappenplan

Breng in kaart wat je wilt bereiken met je onderneming, waar je naartoe wilt werken en waar je jouw unieke doelgroep kunt vinden en vooral hoe je deze gaat bereiken. Maak een realistisch stappenplan hoe je te werk wilt gaan. Waarom een realistisch stappenplan? Heel simpel, grote sprongen maken je op den duur vermoeiend waardoor je focus en discipline snel kwijt gaat raken. Maak een plan met stapjes die goed behapbaar (realistisch) zijn met behoud van energie, passie en focus.

stappenplan-strategie-ondernemer-puurvangeluk

Maak je bedrijf zichtbaar

Zet jezelf en jouw unieke onderneming op de kaart. Denk aan het maken van mooie visitekaartjes, flyers en andere mooie tools om in te zetten wanneer je een eigen bedrijf hebt. Maak een prachtige portfolio met opdrachten die je al hebt mogen uitvoeren die potentiële klanten en bedrijven rustig kunnen nalezen. Zorg dat je bedrijf zichtbaar is door het online printen van reclame. Reclame op je auto, doe boodschappen met een tas waar je bedrijfsnaam op staat en zorg dat je er altijd representatief uitziet. Jij bent immers je persoonlijke visitekaartje.

Waar vind je klanten en opdrachten voor jouw onderneming?

Soms lijkt het heel moeilijk of denk je misschien te moeilijk? Jouw klanten zijn de mensen waar jij een goed gevoel bij hebt, waar je een samenwerking mee wilt starten en waar je energie van krijgt. Maar waar vind je ze? Kijk om je heen, kijk rond in je familie- en vriendenkring en wat dacht je van het internet. Het zit vol met potentiële bedrijven, klanten en opdrachten voor jouw unieke onderneming. Pak de laptop, klim in de telefoon en ga klanten of bedrijven persoonlijk benaderen. Je zult alleen zelf actie moeten ondernemen, het komt je niet aanwaaien!

ondernemen-klanten-opdrachten-puurvangeluk

Maak van concurrentie een mooie samenwerking

Het woord concurrentie is moordend voor velen, maar wanneer je het anders gaat interperteren zul je ontdekken dat concurrentie prima om te buigen is in samenwerken. Iedere onderneming is uniek en ieder heeft zijn eigen kwaliteiten, ideeën en plannen. Sla de handen ineen, bedenk mooie campagnes die je niet alleen kunt bewerkstelligen, maar samen juist wel te realiseren zijn.

Hoe leuk is het wanneer je een opdracht krijgt die jij niet kunt waarmaken, je kunt toespelen naar je collega ondernemer? Het bedrijf in kwestie is je dankbaar en zal jou niet snel vergeten. Je denkt immers in oplossingen en hoeft geen “Nee” te verkopen. Wie weet krijgt je collega ondernemer wel opdrachten en klanten aangeboden waar zij niets mee kunnen. Die komen misschien jou kant wel op. Samenwerken betekent samen groeien! Wat nou concurrentie!?

samenwerken-klanten-opdrachten-puurvangeluk

Tot slot

Wanneer je een eigen onderneming hebt zul je zelf aan de slag moeten. Pittig? Ja soms best wel, maar wanneer je een onderneming start waar jij met volle 100% achter staat en je het met veel plezier en passie uitoefent voelt het niet als onderneming en ben je die dip wanneer het even niet lukt zo weer te boven. De nieuwe ideeën en plannen borrelen namelijk zo weer op. En wanneer jij straalt van energie, doet wat je leuk vindt en openstaat voor nieuwe contacten en mooie kansen? Dan ben jij zeker in staat om je klantenbestand en opdrachten uit te breiden. Succes verzekerd!

Lees meer tips en inspiratie >>> 

ondernemer-opdrachten-klanten-vinden-puurvangeluk
Hoe en waar vind je als ondernemer klanten en opdrachten?

Geef een reactie