Grafische vormgeving is overal
Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt grafische vormgeving tegen. In het restaurant als je het menu bestudeert, of met Sinterklaas als je de cadeauverpakking verscheurt. Elk boek en tijdschrift is grafisch vormgegeven, en zelfs alle bewegwijzering op de snelweg. Zit je te surfen op het internet? Alle websites hebben een vormgeving. Soms ook hinderlijk zoals de reclameborden in een winkelstraat. We zijn met grafische vormgeving omringd. Je bent het je misschien niet bewust, maar ook jij zal zeker ooit iets grafisch hebben vormgegeven. Al is het maar een clubblad, een versierde sinterklaas gedicht of een bord in je tuin met de aankondiging ‘Huis te koop’.

Bekende grafisch vormgevers
Hoewel er best beroemde toegepaste kunstenaars zijn zoals onder architecten (Antoni Gaudí, Frank Lloyd Wright of Rem Koolhaas), zijn er minder grafisch vormgevers bekend bij een groter publiek. Toch zijn er misschien wel een paar die je uit dit rijtje kent: Wim Crouwel, Gerard Unger, Irma Boom, Dick Bruna, Anthon Beeke, Jaap Drupsteen.
En ja dat zijn wel allemaal Nederlandse grafisch vormgevers. Nederland is inderdaad een land waar grafische vormgeving hogelijk wordt gewaardeerd en een land dat relatief veel internationaal vermaarde grafisch vormgevers heeft voortgebracht. Maar grafische vormgeving rijkt natuurlijk verder dan de Nederlandse grens. Je hebt misschien wel eens gehoord van Neville Brody, David Carson, Jan Tschichold of Erik Spiekermann. Het zijn allemaal de Picasso’s of van Gogh’s van de grafische wereld.
Veel producten van al deze grafisch vormgevers worden besproken tijdens kunstopleidingen of bij grafische scholen. En geregeld vinden exposities plaats, zoals afgelopen jaar de uitgebreide aandacht voor Wim Crouwel in het Stedelijk Museum.

Zelf grafisch vormgeven
Omdat grafisch vormgeven zo creatief en kunstzinnig is, vormt het voor velen een hobby. En meer dan dat: veel cursisten in het grafisch volwassenenonderwijs komen uit bijvoorbeeld verzorgende beroepen en scholen zich in een parttime jaarcursus om tot grafisch vormgever of bijvoorbeeld marketeer met grafische skills. Kennis van marketing èn grafische vormgeving wordt momenteel voor veel functies gevraagd.
Mocht je dus zelf als volwassene aan de slag willen met grafische vormgeving, dan kan dat bijvoorbeeld bij Grafische Cursussen te Amsterdam. De populairste opleiding is de jaarcursus Grafische Vormgeving waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij alle onderdelen van grafische vormgeving zoals: typografie, kleurenleer, beeldtaal, compositie en visuele identiteit, maar ook de pakketten Photoshop, InDesign, Illustrator en WordPress worden tijdens de jaarcursus aangeleerd. Je kunt voor hun tweedaagse cursussen naast Amsterdam ook terecht in Utrecht, Den Haag en Breda.
Websites over grafische vormgeving
Wil je online inspiratie opdoen over grafische vormgeving, dan zijn er veel leuke websites, soms heel specifiek over bijvoorbeeld typografie of kleurenleer. Er is zeker veel te genieten en te leren op dit gebied. En onderwerpen als kleurenleer kun je natuurlijk ook toepassen in andere kunsten en toegepaste kunsten. Hier een aantal aanraders:
- Logo Design Love (https://logodesignlove.com)
- Adobe Color (https://color.adobe.com/nl)
- Designmodo (https://designmodo.com)
- I Love typography (https://ilovetypography.com)
- Behance (https://behance.net)
- GCF Global (https://youtube.com/watch?v=aWf1LpUnYmU&list=PLpQQipWcxwt9U7qgyYkvNH3Mp8XHXCMmQ</li>)
- Pexels (https://pexels.com)
- Designspiration (https://designspiration.nl)
- Material Design (https://material.io)
- 20 wereldbekende logo’s met geniale verborgen betekenissen (https://gewoonvoorhem.nl/20-logos-verborgen-verborgen-betekenis)
- Irma Boom: Don’t call it a book. It’s a piece of art (https://vimeo.com/169978080)
Genieten van grafische vormgeving als toegepaste kunst en lijkt het jou ook tof om aan de slag te gaan? Laat het ons weten!
Meer inspiratie >>>

