Geplaatst in Gastblog, Kids, Lifestyle

Voorsprong door vroeg voorlezen

Wil je jouw kindje een head-start geven? Begin dan in de baby tijd met voorlezen! Lees je jouw baby rond de 8 maanden al regelmatig voor? Dan is het effect al rond de 18 maanden al meetbaar. Voor jou een kleine moeite en zo geef je je kindje gelijk een goede start! Voorsprong door vroeg voorlezen.

Wat zijn de voordelen van al voorlezen aan je baby?

  • Het is een fijne tijd samen, 1-op-1 en goed voor jullie relatie!
  • Hij kan zo, ondanks dat hij zelf nog geen woord spreekt, wel al een beetje taalgevoel krijgen!
  • Onderzoeken tonen ook aan dat als je een baby regelmatig voorleest hij straks makkelijker zelf kan lezen. Door bijvoorbeeld het goede taalgevoel maar ook natuurlijk zijn grotere woordenschat.
  • Wist je dat het niet alleen helpt om hun woordenschat te verhogen maar ook voor hun analytisch vermogen is het goed!
  • Als je het altijd doet zullen ze het als natuurlijk ervaren als leuk. En als ze dan straks van school moeten lezen is dat voor hun net even wat minder erg.
voorlezen-boekenweek-puurvangeluk

Wat voorlezen aan je pasgeboren kindje?

Als je kindje net geboren is snapt het natuurlijk nog helemaal niet zoveel van wat je voorleest. Het gaat puur om het horen van je stem, de emotie, de zinsopbouw, de woorden. Je kunt dus zeker de eerste 3 maanden rustig een boekje voorlezen wat jij leuk vind. Ik pakte nog wel eens Pluk van de Petteflet, omdat ik dat zelf gewoon een leuk boekje vind!

Als je kindje wat meer interesse krijgt in de wereld om zich heen en wat meer controle krijgt rond de 3 maanden kun je eens gaan kijken naar knisperboekjes en voelboekjes.

Wist je trouwens ook dat je bij de (meeste) bibliotheken je kindje gratis lid kan maken tot 18 jaar? Zo kun je samen op zoek naar de leukste boekjes. Hier hebben ze in ieder geval een grote keuze in baby, peuter en kleuter boekjes.

Je kindje op de NICU? Dan helpt voorlezen aan jullie band!

Is je kindje te vroeg geboren? Of moet het om een andere reden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) liggen? Dan is het raadzaam om regelmatig voor te lezen! In een onderzoek gedaan door “Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics “ was de conslusie dat ouders door het voorlezen dezelfde intieme band met hun babies als ouders van gezonde kindjes die gewoon mee naar huis mochten.

baby-2598005_960_720

Voorlezen kun je dus eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen!

Voorlezen is leuk voor elke leeftijd! Uit onderzoek blijkt dat ouders veel voorlezen aan kinderen tussen de 2-5 jaar: 90% heeft regelmatig een voorleessessie. Bij jongere kinderen is het slechts 30%, maar ook bij oudere kinderen gaat het percentage weer drastisch omlaag.

Oudere kinderen zijn natuurlijk steeds zelfstandiger en willen vooral veel hun eigen ding doen. Maar ze hebben nog altijd steun, liefde en aandacht nodig van hun verzorgers. Daarvoor is voorlezen, ook voor oudere kindjes die zelf al prima kunnen lezen, een mooi moment. Het werkt aan jullie onderlinge band en het is voor beide gewoon even fijn om tijd voor elkaar te nemen!

Meer kids inspiratie >>>

Gastblog door: Serita Vossen | DeLeuksteVoorleesboeken.nl

11215116_1188796904480279_2907737292133094652_n-300x300

 

Geef een reactie