Fietsvakantie: waar moet je allemaal op letten?

fietsvakantie-4-vakantie-tips-puurvangeluk.web

Heb je al eens aan een fietsvakantie gedacht of staat het nog op je to-do lijstje om een keer te gaan doen? Dat snappen we wel! Want met een fietsvakantie kun je gaan of staan waar je maar wilt. Een fietsvakantie is een aanrader voor een ervaren fietser, maar is ook zeker een leuke manier van reizen en ontspannen voor een beginneling van reizen per fiets. We helpen je op weg naar een goede voorbereiding. Fietsvakantie: waar moet je allemaal op letten? 

Voel de wind door je haren en voel de vrijheid van het reizen met een fiets. We hebben een aantal tips voor om je op weg te helpen naar een fantastische en onvergetelijke ervaring. Lees en laat je inspireren! 

fietsvakantie-tips-puurvangeluk.web

Bestemming of bestemming onbekend 

Wat gaat de bestemming worden of heb je nog geen idee en wil je juist de vrijheid voelen om te zien waar je uit gaat komen? Wil je in Nederland fietsen of wordt het toch naar het buitenland? Bedenk vooraf of je een bestemming kiest waar je naartoe kunt fietsen, zodat je een doel hebt, of dat je de bestemming onbekend laat en je onderweg laat verrassen. Wanneer je met kinderen een fietsvakantie gaat beleven, kan het prettig zijn om een bestemming te kiezen, zodat je met een doel kunt fietsen. Voordeel hiervan is dat je de route vast kunt uitstippelen en ongeveer weet wanneer je ergens arriveert. En wel zo prettig om de duur van je vakantie zo goed mogelijk in te delen, zodat je ook weer op tijd thuis kunt zijn. 

Route klaar, inpakken maar … 

Omdat je alles op je fiets moet meenemen, is het belangrijk om licht en efficiënt in te pakken. Maak vooraf een lijst van items die je niet mag vergeten en echt nodig hebt, zoals fiets/regenkleding, kleding, een reparatieset, eventueel tent, slaapzak, kookgerei, toiletartikelen, handdoeken, telefoons, laders, medicatie, EHBO-artikelen en andere persoonlijke benodigdheden. Er zijn speciale lichtgewicht artikelen verkrijgbaar die zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Ben je klaar met inpakken, probeer het gewicht zo gelijkmatig mogelijk te verdelen over je fiets. Zo blijf je beter in balans op de fiets. 

Goede voorbereiding is het halve werk 

Zeker wanneer je lange afstanden gaat fietsen, is het handig om vooraf te trainen. Ongetraind uren achter elkaar fietsen, kan vragen om moeilijkheden en blessures. En daar zit je in je vakantie natuurlijk niet echt op te wachten. Bouw het fietsen maanden/weken voor je vakantie rustig op en werk ondertussen aan je spieren en uithoudingsvermogen in bijvoorbeeld de sportschool. Dit zal je helpen om meer van je fietsvakantie te genieten.

fietsvakantie-3-vakantie-tips-puurvangeluk.web

Veiligheid van uiterst belang

Uiteraard is veiligheid het allerbelangrijkste van je fietsvakantie. Of je nu een pinarello racefiets, een mountainbike of e-bike hebt, controleer je fiets altijd voordat je vertrekt op belangrijke punten en kijk ook tijdens je vakantie bij elk vertrekpunt je fiets even na. Draag een goed passende helm die voldoet aan een keurmerk en zorg dat bagage goed verdeeld is over de fiets. Wanneer je vroeg in de ochtend of in de avond gaat fietsen, is het belangrijk dat je goed opvalt in het verkeer. Zorg dat verlichting het goed doet en je reflecterende fietskleding draagt. Zorg ook dat je helm voorzien is van reflecterende strips voor extra veiligheid. 

Zorg naast alle veiligheid ook voor voldoende rust en ontspanning tussen het fietsen door. En zorg dat je voldoende water drinkt en calorieën eet. Je zweet veel tijdens het fietsen, waardoor je veel zout en vocht verliest. En je verbruikt ook veel calorieën met fietsen, dus dit moet je wel weer aanvullen. Hierdoor blijf je energiek en alert. 

fietsvakantie-5-vakantie-tips-puurvangeluk.web

Geniet van de fantastische ervaring!

Last but not least: geniet van de fantastische ervaring, de prachtige route onderweg en van de herinneringen die je gaat maken! Neem de tijd om te genieten van elkaar, van de omgeving en vergeet vooral geen foto’s te maken onderweg. Fietsen is een geweldige manier van reizen!

Zijn we nog belangrijke tips vergeten, laat het ons gerust weten! 

>>> Ook leuk om te lezen: Fietstours met gids, fietsend genieten van de omgeving

fietsvakantie-vakantie-tips-puurvangeluk.web

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: