Geplaatst in Healthy tips

Feiten en fabels over het roken van sigaretten

Dat het roken van sigaretten slecht voor de gezondheid is dat weten we allemaal. Maar toch vinden we het lastig te stoppen, want het is soms zo lekker! En ach… af en toe een sigaretje moet kunnen, toch!? We hebben een aantal feiten en fabels over het roken van sigaretten voor je op een rijtje gezet.

Af en toe een sigaret roken kan geen kwaad

FABEL Ook wanneer je af en toe een sigaret rookt is dat schadelijk. Je ademt namelijk, ook al is het af en toe, toch schadelijke stoffen (zoals nicotine) in. Zelfs het af en toe roken kan leiden tot verslaving en gezondheidsproblemen.

sigaretten-roken-feiten-en-fabels-puurvangeluk

Roken geeft pas op langere termijn schade

FABEL Roken kan wel degelijk op korte termijn schade aanbrengen. Je longen en keel kunnen al tijdens het roken reageren op de rook die je inademt. Kuchen, een droge keel en hoesten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn.

Roken komt het uithoudingsvermogen niet ten goede

FEIT Het uithoudingsvermogen wordt minder wanneer je rookt, je bent sneller moe en uitgeput.

Van roken krijg je gele tanden en een stinkende adem

FEIT De nicotine in sigaretten tast de kleur van je tanden aan. Het geeft een gele verkleuring op de tanden. Daarnaast zorgt het roken van sigaretten voor een stinkende adem die behoorlijk intens kan zijn.

Je huid wordt door het roken grauwer en verliest zijn elasticiteit

FEIT Je huid wordt niet blij wanneer je sigaretten rookt. Je huid verliest zijn glans, wordt grauwer en verliest zijn elasticiteit. De huid droogt uit waardoor je sneller een droge huid en rimpels krijgt.

Het maakt niet uit of ik nu of over een half jaar stop met roken

FABEL Het heeft wel degelijk zin om NU te stoppen! Je lichaam wordt vrijwel direct gezonder en veerkrachtiger wanneer je direct stopt. Je krijgt meer energie en je longen en keel worden hier heel blij van. De kans op hart- en vaatziekten wordt ook minder.

stoppen-roken-feiten-en-fabels-puurvangeluk

Stoppen met roken is gemakkelijk

FABEL Stoppen met roken is zeker niet gemakkelijk! Bij het stoppen met roken komen ontwenningsverschijnselen om de hoek kijken zoals concentratieproblemen, slaapproblemen of een flinke dip in het humeur. Het gevaar ligt op de loer om dan toch weer een sigaret te pakken. Probeer dit te voorkomen en doorbreek de ontwenningsverschijnselen! Je zult heel snel merken dat je er snel beter bij gaat voelen. Lukt het niet te stoppen? Bouw het roken langzaam af met een E-sigaret.

Ik rook al jaren dus ik kan niet stoppen met roken

FABEL Iedereen kan stoppen met roken, maar je moet er wel achter staan en er vooral voor openstaan.

Je kunt het beste in één keer zonder nicotinevervangers stoppen

Fabel Om zo min mogelijk last te krijgen van ontwenningsverschijnselen kun je ervoor kiezen om nicotinevervangers te gebruiken bij het stoppen met roken. Je kunt geleidelijk het nicotinegebruik afbouwen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond wanneer je wilt stoppen met roken en dit doet met nicotinevervangers de kans op slagen juist wordt verdubbeld. Niet zo gek dus om het roken af te bouwen met elektronische sigaretten van SmokeSmarter.

Je houdt geld over wanneer je stopt met roken

FEIT Uiteraard houd je geld over! Sigaretten zijn duur en bovendien niet goed voor de gezondheid dus wanneer je stopt houd je geld over en spaar je je gezondheid, win win!

Kijk hier voor meer health inspiratie >>>

e-sigaret-feiten-en-fabels-puurvangeluk
feitenenfabels-sigaretten-puurvangeluk
sigaretten-roken-feitenenfabels-puurvangeluk
sigaretten-roken-feiten-fabels-puurvangeluk

Geef een reactie