Geplaatst in travel, Waddeneilanden

Ameland, eiland van rust, zand, zee en natuur

Dat is het eerste wat ik dacht, toen ik jaren geleden voor het eerst op dit mooie waddeneiland Ameland kwam. Wat me toen ook al opviel: op het eiland zijn geen verkeerslichten! Een eiland met een rijke geschiedenis en behoorlijk wat activiteiten het hele jaar door. Daar ben ik in de afgelopen jaren wel achter gekomen. Afgelopen week toen we er weer waren, heb ik me er iets meer in verdiept… Ameland, eiland van rust, zand, zee en natuur.

Kom en ontdek Ameland

Ik kan een heel verhaal gaan schrijven over het ontstaan, maar als je een keer naar Ameland gaat, kun je het zelf ontdekken. Ik kan je aanraden een bezoek te brengen aan het Natuurcentrum in Nes. Het kan niet missen; er staat een grote walvis en het gebouw heeft een hoge uitkijktoren. Niet alleen interessant, maar ook heel leerzaam. Van de geschiedenis tot energievoorziening, van de grote aantallen veschillende schelpen tot leuke opdrachten voor de kinderen. Ook kun je zowel de Waddenzee als de Noordzee zien vanuit de toren.

Natuurcentrum Nes

Verblijf op Ameland

Er zijn 4 plaatsen met Nes als de grootste. Daar strijken we eigenlijk altijd neer en verblijven meestal in het appartenmentencomplex Ostrea. Jaren geleden kampeerden er vooral veel groepen Duitse jongeren, die voordelig op vakantie konden. Nu nog steeds, maar toen ging dat anders…

Een boerderij stelde zijn stal ter beschikking voor de grote groep. De koeien moesten eruit en de stal werd helemaal schoongemaakt om er slaapplaatsen te creëren. Tegenwoordig heb je veel moderne kampeerboerderijen. Ook ideaal om te huren als je bijvoorbeeld een familie reünie hebt. Hotels, appartementen, campings voor tenten en campers. Maar ook huisjes kun je huren. Voor elk wat wils. Sommigen hebben er een familie huisje die ze delen.

Lekker eten op Ameland

Over wat te eten elke dag, maak ik me nooit druk. Ik kook meestal zelf en haal de boodschappen. Als voedingsdeskundige heb ik wat eten betreft graag zelf de touwtjes in handen.☺ Maar af en toe is ook wel lekker om even buiten de deur te eten. Keus genoeg! Van een belegd broodje in een van de strandtenten, een lekker visje voor tussen de middag in het centrum van Nes bij Metz tot uitgebreid dineren, bijvoorbeeld bij de Herberg of Heksenketel. Maar ook pizza/pasta eten in Buren bij pizzeria De Branding is een aanrader. Bij deze laatste voel ik me sowieso altijd welkom, dat komt al door de leuke tekst die er op het bord staat bij binnenkomst. Een gezellig Italiaans restaurant waar de hele familie in werkt.

welkomstbord de Branding

Wat is er allemaal te doen op Ameland?

Me vervelen doe ik er nooit. Schrijven, lezen, hardlopen, fietsen door de duinen, wandelen langs het strand en zwemmen in de zee. Afgelopen weekend was de 10e editie van het Madnes festival op het eiland. Een jaarlijks terugkerend festival aan het strand in Nes, waar je overdag allerlei workshops kan volgen van Yoga tot graffiti en ’s avonds feesten op de heerlijke muziek.

Veiligheid op het strand

Om het allemaal veilig te houden op het strand en in de zee voor de strandgasten plaatst de strandwacht vlaggen om aan te geven waar je in zee mag zwemmen. Wat voor training een lifeguard moet hebben gehad hebben voor ze daar komen werken, vertelde een van hun aan mij in een kort interview aan het strand. Hun training krijgen ze o.a. in Vlieland en Wijk aan Zee. In het gebouw (zie foto onder) slapen ze ook gedurende de tijd dat ze er zijn.

lifeguards Nes-1

Geen uitdaging uit de weg

Hardlopen doe ik het liefst in de ochtend, lekker langs het strand. Een klein nadeel voor mezelf, is dat het dan vloed is en ik door het mulle zand moet lopen. Maar ja, een echte sportster gaat de uitdagingen niet uit de weg ☺. Ik kwam een keer ook langs een groep meeuwen en heb toen wel ingehouden om hun rust niet te verstoren en kon zo een mooie foto van ze maken.

Meeuwen in de ochtend-1
Ameland, eiland van rust, zand, zee en natuur.

Ameland, voor ons een eiland om regelmatig even terug te keren. Als we in Holwerd aankomen, de auto parkeren en de boot op lopen of fietsen, krijgen we al vakantiegevoel…

>>> Meer Travel inspiratie <<<

Geschreven door gastblogger Daisy van der Wiel van Daisy’s Health & Beauty Products.

Geef een reactie