Geplaatst in Beauty, Beauty tips, Kids, school

Alles wat je moet weten over hoofdluis

Iedereen is weer terug van vakantie en de scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat de hoofdluizen massaal hun koffer hebben gepakt om op reis te gaan naar warme hoofdhuiden. Brrr… krijg jij ook al jeuk bij het woord hoofdluis? Alles wat je moet weten over hoofdluis.

Hellup … hoofdluis

Wij hadden een aantal jaren geleden hoofdluis ontdekt bij een van onze dochters. Ze zaten nog niet eens op school, dus het kan je zelfs overkomen als je (nog) niet op school zit. Was het vervelend? Ja, wanneer je het ontdekt word je niet blij maar het was supersnel en gemakkelijk op te lossen met de neten- en luizenkam en de Prioderm Shampoo Plus. Binnen no-time waren de hoofdluizen verdwenen. Wij hadden ouders ingeschakeld van kinderen die bij ons hadden gespeeld en ook hadden wij uit voorzorg de rest van ons gezin nagekeken. Je bent er echt snel vanaf als je het even aanpakt.

Geen schaamte, geen paniek, geen gedoe! Hoofdluis is geen schande, iedereen kan het krijgen! Ze komen op de meest schone hoofdhuiden en haren voor, dus laten we met z’n allen het hoofdluizen-taboe doorbreken en het met beide handen aanpakken. Lees hieronder alles wat je moet weten over hoofdluis.

Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een parasiet van ongeveer 3 mm groot, zit alleen op hoofden van mensen, leeft van mensenbloed en is grijsblauw van kleur. Wanneer de hoofdluis bloed heeft opgezogen is hij roodbruin gekleurd. Er wordt ook wel gesproken over neten in het haar. Neten zijn de eitjes van de hoofdluis en zitten vast in het haar en zijn zandkleurig tot bijna zwart van kleur. Ondanks dat ze niet opvallen in het haar verspreiden neten zich razendsnel in het haar.

Hoe herken je hoofdluis?

Je herkent meestal niet direct neten of hoofdluis. De jeuk op je hoofdhuid treedt namelijk pas op na 7-14 dagen. Je herkent hoofdluis meestal aan het veelvuldig krabben op je hoofd. Hoofdluizen zijn vooral te vinden achter de oren, op de kruin, in de nek en onder de pony. De meeste mensen denken dat ze kunnen springen van hoofd naar hoofd, maar dat is niet het geval. Ze kunnen wel lopen/kruipen van hoofd naar hoofd en van haar naar haar.

Hoe kom je aan hoofdluis?

De meeste mensen denken dat hoofdluis vooral op vieze hoofdhuiden voorkomen, maar dat is juist niet het geval. Hoofdluizen komen namelijk ook veelvuldig voor op de meest schone hoofdhuiden. Dus het hele idee dat je vies bent wanneer je hoofdluis hebt, is een gigantische fabel! Mensen schamen zich nog steeds om over het thema hoofdluis te praten. De taboe die hierop heerst, mag wat mij betreft wel eens doorbroken worden.

Je kunt hoofdluizen krijgen doordat je hoofd/hoofdhuid in contact is gekomen met iemand die al hoofdluis had. De hoofdluizen kunnen gemakkelijk van hoofd naar hoofd of van haar naar haar lopen/kruipen waardoor besmetting zo gepiept is.

IMG_0006

Hoofdluis ontdekt en nu?

Geen paniek, geen gedoe! Hoofdluis kan verder geen kwaad, het is niet schadelijk alleen heel vervelend. Vooral de jeuk is heel vervelend. Gelukkig is er iets aan te doen, is het raadzaam om snel tot behandeling over te gaan en kan het binnen no-time worden opgelost. Je kunt zonder al te veel gedoe op 2 manieren hoofdluis behandelen:

1. Zorg dat je twee weken lang elke dag de haren kamt met een luizen- en netenkam. Doe dit op nat haar en gebruik hiervoor bijvoorbeeld de metalen luizen- en netenkam van Prioderm.

2. Mocht alleen kammen niet voldoende of praktisch zijn, dan kun je naast het kammen van het natte haar met een netenkam, een hoofdluismiddel gebruiken.

Prioderm is al 30 jaar het meest verkochte hoofdluismerk van Nederland en heeft verschillende middelen in het assortiment. Bijvoorbeeld de Prioderm Shampoo Plus. Deze shampoo bevat géén pesticiden, maakt het haar niet vet en bovendien is het super gemakkelijk in het gebruik. Het werkt al na 15 minuten. Hoe easy klinkt dat!?

hoofdluis-tips-wat-te-doen-puurvangeluk

Tips om hoofdluis te voorkomen

Uiteraard en helaas kun je het krijgen van hoofdluis nooit helemaal voorkomen.

  • Controleer in ieder geval wekelijks de hoofdhuid van je kind en jezelf om een besmetting en verdere verspreiding te voorkomen.
  • Je kunt het haar het beste controleren met een stof- of luizenkam met plastic tanden. De plastic tanden van de kam gaan gemakkelijk ( door het haar wat er tussen komt) uit elkaar waardoor je goed op de hoofdhuid kunt kijken of er hoofdluizen of neten zitten.
  • Zorg dat de haren goed vast zitten zodat ze niet gemakkelijk via de haren kunnen overlopen.
  • Geef ook even aan op school of in je omgeving wanneer je hoofdluis hebt geconstateerd. Dit om verdere verspreiding te voorkomen.

Geen schaamte, geen paniek, geen gedoe, pak het aan en je bent er snel vanaf!

Laat je inspireren door meer beauty inspiratie <<<

hoofdluis-wat-te-doen-tips-puurvangeluk
hoofdluis-tips-wat-te-doen-prioderm-puurvangeluk
Alles wat je moet weten over hoofdluis.

Geef een reactie