Geplaatst in tuin

8 Tips voor het ontwerp en de aanleg van een nieuwe of bestaande tuin

Het voorjaar komt weer in zicht, we kunnen zo af en toe al lekker even genieten van het mooie weer en krijgen daarbij ook gelijk weer zin om in de tuin aan de slag te gaan. Ben je bezig om een nieuwe tuin te ontwerpen of wil je een nieuwe tuinaanleg realiseren? 8 Tips voor het ontwerp en de aanleg van een nieuwe of bestaande tuin. Kom maar op met het voorjaar!

1. Breng ruimte in kaart 

Breng de ruimte van de tuin in kaart. Ga eens rustig in de tuin zitten en bedenk alvast waar het terras moet komen, waar je een stukje groen wilt of waar je misschien nog een tuinhuis wilt plaatsen. Door een indeling te maken kun je de ruimte goed in kaart brengen en kun je kijken of al je wensen gerealiseerd kunnen worden.

2. Ga je het zelf doen of wil je het uitbesteden

Niet geheel onbelangrijk, ga je de tuin zelf aanpakken of laat je het uitbesteden? Misschien heb je totaal geen idee wat het tuinontwerp moet gaan worden of misschien heb je het ontwerp zelf bedacht en gemaakt, maar wil je de tuinaanleg uitbesteden? Het is allemaal mogelijk. Het ligt aan jou ideeën en budget natuurlijk. Je kunt jouw ideeën ook eens voorleggen aan een tuinontwerper om hem/haar mee te laten kijken of jouw wensen haalbaar zijn. Zij hebben soms net een andere kijk op dingen of kunnen nog efficiënter te werk gaan en de ruimte nog optimaler benutten.

3. Kies voor rust en ruimte

Zeker wanneer je je tuin groot en ruimtelijk wilt laten lijken, moet je niet allerlei tierelantijnen in je tuin zetten, maar het juist zo ruimtelijk mogelijk houden. Houd je tuin strak en overzichtelijk om meer ruimte te creëren, zodat je de gezelligheid zelf kan toevoegen door losse elementen te plaatsen die je makkelijk kunt verplaatsen.

planten-bloemen-tuinontwerp-tuinaanleg-puurvangeluk

4.  Maak het gezellig

Plaats een aantal verrijdbare potten en bakken met planten en bloemen om zoveel mogelijk rust en ruimte te bewaren, maar het toch gezellig aan te kleden. Elk seizoen heeft zijn charme en ook elk seizoen wordt gekenmerkt door specifieke bloemen en planten. Zorg voor afwisseling van bloemen en planten in je tuin, dat geeft meer diepte en gezelligheid. Vergeet vooral ook de verlichting niet! Een aantal lampionnen of een lichtsnoer geven net dat beetje extra sfeer in je tuin.

tuinontwerp-aankleding-puurvangeluk

5. Kies wat het beste bij jouw past

Kies altijd wat het beste bij jouw past. Het ontwerp moet goed voelen en helemaal aansluiten bij jouw wensen en niet omdat het zo in de boekjes beschreven staat. De boekjes staan bomvol mooie ideeën en ontwerpen, maar kijk ook of het past bij jouw situatie en idealen. Heb je een gezin met kinderen, dan wil je ook dat het een leefbare tuin wordt waarin heerlijk gespeeld kan worden zonder dat kinderen zich bezeren. Neem dit altijd mee in je plannen.

pexels-photo-1321910-2

6. Maak een moodboard

Maak een moodboard met jouw (en dat van je partner) ideeën en inspiratie. Handig voor jezelf en zeker handig wanneer je de tuinaanleg uit handen geeft als handige tool voor de ontwerper. Zo kun je heel goed jouw smaak en wensen kenbaar maken tot in detail. Kijk eens op Pinterest voor leuke creatieve inspiratie en ideeën!

7. Geef planten en bloemen de ruimte

Pak niet alles helemaal vol. Dat geeft weinig ruimte, maar zorgt er ook voor dat bloemen en planten niet voldoende zuurstof krijgen en de groei en ontwikkeling worden belemmerd. Bloemen en planten zijn zeker in het begin nog klein of laag, maar wanneer ze voldoende ruimte en voeding krijgen om te kunnen groeien, groeien ze uiteindelijk als kool. Het ziet er vaak wel mooi uit als het allemaal vol en op elkaar staat, maar dat komt uiteindelijk de groei niet ten goede.

8. Niets is voor altijd

Mocht je een keus hebben gemaakt en uiteindelijk niet helemaal tevreden zijn met het resultaat zijn, je kunt altijd weer iets weghalen om het toch meer naar je zin te maken. Kies daarom juist voor bloembakken die je gemakkelijk weer weg kunt halen of verplaatsen. Zo kun je ook elke keer je tuin weer anders indelen en inrichten. Geniet het hele jaar door van je tuin! Heb je iets aan deze 8 tips voor het ontwerp en de aanleg van een nieuwe of bestaande tuin? Laat het ons weten!

Meer tuingeluk >>>

tuinaanleg-tuinontwerp-puurvangeluk
photo-1550155921-59b42a868c17
photo-1533391120950-2d65c72e5969
tuin-tuinontwerp-tuinaanleg-puurvangeluk
8 Tips voor het ontwerp en de aanleg van een nieuwe of bestaande tuin.

Geef een reactie