8-tips-voor-een-goede-nachtrust-lekker-slapen-puurvangeluk
Beauty, Health, Lifestyle

8 Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust heb je meestal zelf in de hand, maar soms lukt het gewoonweg niet om in slaap te komen of om lekker door te slapen. En voldoende slaap is nou juist essentieel, voor iedereen! Zonder voldoende slaap worden we moe, kunnen we ons niet goed concentreren, zijn we snel geïrriteerd en raken we compleet uitgeput. We hebben 8 tips voor een goede nachtrust voor je op een rijtje gezet die je misschien kunnen helpen. Sweet Dreams!

1. Wees matig met alcohol

Nuttig geen of weinig alcohol twee uur voordat je gaat slapen. Alcohol is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Het is misschien wel verleidelijk om een slaapmutsje te nemen maar het kan juist averechts werken. Wees dus matig met alcohol.

2. Voldoende beweging

Zorg voor voldoende beweging! Zelfs na een lange werkdag is het heerlijk om je even extra af te matten in de sportschool. Of maak een heerlijke avondwandeling in het bos. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen wordt het hart sterker en verbetert de conditie van je longen, waardoor de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen en gebruiken, toeneemt. Dit bevordert de nachtrust.

3. Wees matig met koffie

Koffie vlak voor het slapengaan is niet heel verstandig. Het bevat cafeïne en dat kan het slapen bemoeilijken. Je kunt beter een kop koffie zonder cafeïne nemen of een lekkere kop warme melk. Sommige mensen kiezen ’s avonds voor een kop thee i.p.v. koffie, maar wist je dat veel theesoorten ook cafeïne (ook wel theïne genoemd) bevatten? Dit heeft hetzelfde effect als koffie met cafeïne, dus als je een kop thee wilt drinken voor het slapen gaan, kies dan voor cafeïnevrije thee of neem een kopje verse kamillethee.

4. Kies voor vaste slaaptijden

Kies voor een slaapritme door vaste slaaptijden aan te houden. Je lichaam gaat daar vanzelf aan wennen. Als je elke dag op verschillende tijden naar bed gaat, zeker wanneer het tussendoor wisselt qua tijd, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt. Je kunt natuurlijk best een keer een uitschieter hebben, maar doe je dit met regelmaat dan is het lastiger om bij te tanken en je uitgerust te voelen. De nachtrust kan hierdoor verstoord raken.

8-tips-voor-een-goede-nachtrust-slapen-puurvangeluk

5. Maak het lekker donker

In de zomer is het langer licht buiten en ook ’s morgens is het weer vroeg licht. Zorg dat de ruimte waarin je slaapt lekker donker is, zodat het inslapen niet wordt bemoeilijkt of je juist te vroeg wakker wordt van het licht. Maak het lekker donker, het zorgt voor een betere nachtrust.

6. Zorg voor voldoende ventilatie

Voldoende ventilatie is van belang voor een goede nachtrust. Laat altijd een raam op een kiertje staan, dat zorgt voor frisse lucht op de slaapkamer. Voldoende zuurstof is belangrijk voor een goede nachtrust.

7. Ontspannen

Zorg dat je ontspannen bent voordat je gaat slapen. Neem een lekker warm bad, een heerlijke douche of doe wat yoga-oefeningen. Lees een boek of blader een tijdschrift door, maar kijk geen televisie (of telefoon) meer voordat je gaat slapen. De oplichtende schermen kunnen ervoor zorgen dat e moeilijk in slaap komt.

8. Geen zware maaltijden nuttigen

De laatste van de 8 tips voor een goede nachtrust: nuttig geen zware maaltijden laat op de avond of vlak voor het slapen gaan. Zware maaltijden of gekruid voedsel kunnen bijvoorbeeld vervelende klachten geven in je maag waardoor je niet in slaap kunt komen. Eet licht en niet te laat op de avond.

>>> Kijk hier voor meer Health inspiratie <<<

8-Tips-voor-een-goede-nachtrust-puurvangeluk
8-tips-beter-slapen-detox-kuur-puurvangeluk

2 gedachten over “8 Tips voor een goede nachtrust”

  1. Ik sta er helemaal achter,maar voor het slapen gaan een ommetje maken en het raam op een kier is in de wijk waar ik woon niet te doen met al die VIEZE OPENHAARDEN. Dit is echt verschrikkelijk. Wij moeten om goed te slapen s’middags om 15.30 de ramen allemaal dicht doen om niet in een slaapkamer vol rook te slapen. Daar moeten ze echt iets aan gaan doen. Wat een vervuiling.

Geef een reactie