Geplaatst in werkgeluk

6 Tips voor de juiste balans bij het thuiswerken

We werken momenteel nog zoveel mogelijk vanuit huis. Thuiswerken kan heel fijn zijn, maar ook stressvol. Zeker wanneer er meer huisgenoten thuis zijn. Hoe zorg je dan voor de juiste balans, voor productiviteit en vooral hoe houd je het thuiswerken leuk, zodat je ook gemotiveerd blijft en er plezier aan beleeft. We hebben 6 tips voor de juiste balans bij het thuiswerken voor je. 

Tip 1: Gemotiveerde houding 

Je werkhouding is van belang om je werk goed uit te kunnen voeren en om er plezier in te beleven. Wanneer je onderuitgezakt aan een bureau zit, ben je veel minder gemotiveerd en productief dan wanneer je rechtop zit in een goede stoel en op de juiste hoogte aan een bureau. Zorg dus voor een gemotiveerde houding. Niet alleen is dit belangrijk voor je motivatie, ook voor je rug en schouders is het een must om een goede houding te hebben tijdens het thuiswerken. Je hebt er niets aan als je einde van de dag last hebt van je rug door een verkeerde houding. Tips voor een goede houding:

  • kies een goede en comfortabele stoel
  • je voeten raken de grond of maak gebruik van een voetensteun
  • zorg voor een bureau met de juiste hoogte
  • houd je rug recht
  • wissel regelmatig van houding

Met een goede werkhouding voorkom je nek- en rugklachten, hoofdpijn en andere vervelende klachten. Heb je al klachten zoals een nekhernia of heb je eerder een hernia operatie ondergaan? Bekijk goed welke tools jij nodig hebt om goed te kunnen werken. 

Tip 2: Fijne werkplek 

Een fijne werkplek is een must voor het thuiswerken. Zeker als je met meer personen thuis moet werken. Heeft iedereen een eigen werkplek? Dat is wel zo fijn, zodat je elkaar niet hoeft te horen en te zien wanneer je focus nodig hebt. Als je geen lekker inspirerend plekje hebt om te werken, zul je merken dat het moeizamer gaat om je te focussen en concentreren. Als je werkt in een fijne rustige omgeving, merk je dat het werk ook lekker loopt. Maak de werkplek helemaal naar je eigen zin en zorg voor een opgeruimd bureau. Leg fijne kussentjes in je stoel, zet een gezellig plantje of een bos bloemen op je bureau en zorg dat je in een gezellige sfeer thuis kunt werken. Zorg ook voor voldoende ventilatie in je werkkamer, een beetje frisse lucht doet goed!

Tip 3: Goede planning is een must

Als je een goede planning hebt, weet je wat je te doen staat en wat er af moet op welke dagen. Op kantoor of op je werkplek lopen de werkzaamheden misschien anders, maar als je thuis een schema/planning maakt, loop je niet continu achter de feiten aan. Plan al je pauzes in die je ook op je werk neemt. Een broodje eten of een kop koffie drinken zijn een must om het aangenaam te houden. Misschien houd je zelfs aan het einde van de dag een beetje tijd over om even te ontspannen. Dat vind je baas vast dikke prima! Ze hebben liever een relaxte en ontspannen werknemer dan een overwerkte gestreste werknemer. Zorg dus voor een goede balans, zodat je de volgende dag ook weer lekker en vol energie aan de slag kunt. 

Tip 4: Pak tussendoor een momentje rust

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig tijdens een drukke dag, maar wanneer je af en toe even rust pakt, word je daarna direct productief. Je hersenen krijgen even de tijd om tot rust te komen en op te laden, zodat je daarna weer vol creatieve ideeën zit. Probeer maar eens! Al zijn het maar een paar minuten. Even naar het koffiezetapparaat lopen, een wasje ophangen, een blokje om het huis wandelen of gewoon even in de buitenlucht zitten en niets doen. Het werkt!

Tip 5: Leg je telefoon weg of doe hem uit 

Leg je mobiele telefoon weg of doe hem uit, dan kom je ook niet in de verleiding om afgeleid te worden door allerlei berichten die niet werkgerelateerd zijn. Focus je op dat wat af moet. Geen andere stoorzenders om je heen dan alleen hetgeen je nodig hebt. Go for it! 

Tip 6: Zorg voor voldoende beweging 

Een hele dag thuiswerken kan heel fijn zijn, je kunt lekker doorstomen op jouw tempo. Maar vergeet ook niet voldoende beweging te nemen. Het liefst buiten. Buitenlucht voorziet je van nieuwe zuurstofaanvoer en dus nieuwe frisse energie! Daar kun je heerlijk op werken. Pak de fiets en fiets een paar minuten doelloos in het rond, trek de wandelschoenen aan en ga een blokje om of beweeg even actief in je achtertuin. Regent het? Nou en… gewoon effe lekker een frisse neus halen. Adem in, adem uit en ga weer lekker aan het werk. Geniet van je werkgeluk!

>>> Meer werkgeluk <<<

Geef een reactie