Geplaatst in Health, inspiratie, Langzamer leven, Lifestyle, Me-time, Tips en adviezen

4 Tips die stress verminderen of zelfs voorkomen

Stress, zeker de laatste loodjes voor de vakantie, we kennen het allemaal wel. Zelf ga ik binnenkort op vakantie, maar daar houden mijn deadlines uiteraard geen rekening mee. Ik moet daarom ineens veel meer werk doen in een relatief korte tijd. Stress? Nope! 😊 Hoe dan? Goed plannen en organiseren is de kunst. Met deze tips lukt het jou ook! 4 Tips die stress verminderen of zelfs voorkomen.

1. Zorg voor overzicht (weet wat je moet doen)

Overzicht kan goed helpen stress te verminderen. Soms denk je dat je gestrest bent over hetgeen wat je allemaal nog moet doen. Maar is het niet zo dat je meer gestrest bent door het overzicht dat je mist? Daarom is een overzicht super belangrijk. Voel je stress? Schrijf dan eerst even op wat er allemaal moet gebeuren en wanneer de deadline is. Zo heb je overzicht en weet je precies met welke taak je moet beginnen en wanneer het af moet zijn. Doe het stukje voor stukje, dan is het te behappen.

stress-tips-verminderen-voorkomen-puurvangeluk

2. Is alleen een agenda genoeg?

In een agenda kun je al je afspraken kwijt, proppievol en met misschien weinig overzicht. Op je bureau en in de keuken liggen wat losse blaadjes van lijstjes en aantekeningen. Herkenbaar? Hierdoor heb je vaak geen overzicht, alles ligt door elkaar! Zelf heb ik een speciale planner voor alle artikelen die ik moet schrijven en een extra notitieboek voor wekelijkse overzichten en aantekeningen. Dit had niet allemaal netjes in mijn agenda gepast. Een planner is een must!

planner-tips-stress-puurvangeluk

3. Plan alles wat je moet en wil doen 

Wanneer je goed wilt plannen, moet je ook wel echt gaan plannen. Bedenk wat je wanneer moet en wil doen. Maak een weekschema, bedenk hoeveel tijd je aan een plan kwijt bent en hoeveel tijd je kwijt bent aan je afspraken, werk of studie. Zo kun je elk moment van de week optimaal benutten en hoef je er niet op vrijdag achter te komen dat je eigenlijk nog ontzettend veel moet doen. 

4. Plan rustmomentjes in

Stress moet er ook weer uit. Wanneer je stress niet uit je lichaam haalt, blijft het zich maar opstapelen. Dat kan op een gegeven moment teveel worden en dan zou je een burn-out kunnen krijgen. Rust is zo hard nodig! Ik maak altijd aan het begin van een nieuwe week een overzicht met alles wat ik moet doen. Op hetzelfde moment plan ik ook mijn leuke dingen en rustmomenten in.

Om jezelf tot dit soort momentjes te verplichten, kun je je ook inschrijven voor een training of cursus. Zo zit ik bij theater en ga ik binnenkort op zumba, hiermee maak ik lekker mijn hoofd leeg! Even wat anders en zo kun je gelijk je energie weer opladen. Hiermee verminder ik mijn stress-level enorm. Een uitlaatklep is oh zo belangrijk! Een beetje stress is nooit verkeerd (diamonds are made under pressure!), maar teveel stress is niet gezond en met een beetje meer overzicht, kun je dit gewoon verminderen of zelfs helemaal voorkomen. 

Heb jij nog tips om deze 4 tips die stress verminderen of zelfs voorkomen aan te vullen?

>>> meer lifestyle inspiratie

tips-verminderen-stress-puurvangeluk
stress-tips-plannen-organiseren-puurvangeluk
4 Tips die stress verminderen of zelfs voorkomen

Geef een reactie