Sporten is gezond en heeft een positieve invloed

Het nieuwe jaar is weer begonnen en duizenden Nederlanders hebben zich voorgenomen om meer te gaan sporten. De voornaamste reden om (weer) te beginnen is afvallen of eindelijk dat strakke lijf krijgen. Sporten is gezond, is een goede manier om extra calorieën te verbranden en heeft een positieve invloed op andere vlakken.

Geheugen

Uit onderzoek blijkt dat we tijdens het sporten nieuwe hersencellen aanmaken in twee gebieden. Eén daarvan is de hippocampus. Dit deel van de hersenen is belangrijk bij de ontwikkeling van het langetermijngeheugen. Daarnaast blijkt dat beweging ook goed is voor het leervermogen. Na een half uur flinke beweging bleef een rijtje woorden aanzienlijk beter hangen bij de proefpersonen.

Ontspanning

Hoe gek het ook klinkt, inspanning is goed voor de ontspanning. Tijdens het sporten komt er endorfine vrij. Dit stofje heeft een pijnstillende en rustgevende werking en geeft dat fijne gevoel tijdens het sporten.

fitness-594143_960_720

Sociale vaardigheden

Het is niet voor niets dat mensen zich na een verhuizing vaak snel aansluiten bij een sportvereniging. Sport verbindt en verbroedert. Het is een makkelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen te sluiten. Tegelijkertijd is sport ook een hele goede manier om te leren omgaan met competitie, tegenslag en verlies.

Zelfvertrouwen

Bewust en onbewust stellen sporters doelen. Sommige mensen willen een belangrijke wedstrijd winnen, anderen willen een maximaal gewicht tillen of een bepaalde afstand lopen. Deze doelen motiveren ons om te gaan trainen en geven een enorme boost wanneer ze behaald zijn. Daarnaast maakt het lichaam tijdens beweging ook serotonine aan wat een positief effect heeft op ons humeur en zelfvertrouwen. Lekker dus!

belly-2354_960_720

Nachtrust

De aanmaak van diezelfde serotonine zorgt ook voor een goede nachtrust. Wat weer als gevolg heeft, dat we overdag energieker, fitter en alerter zijn. Uit onderzoek van de Oregon State University kwam naar voren dat de kwaliteit van de slaag aanzienlijk verbetert als we meer dan 150 minuten per week bewegen.

Het einddoel

Genoeg redenen om het sporten door te zetten of weer op te pakken, maar bovenstaande argumenten moeten niet de hoofdreden zijn om te gaan sporten. Sport moet leuk zijn en voldoening geven. Natuurlijk kent iedereen het ‘ik heb geen zin, ik ben moe’ gevoel. Maar als je iedere keer met lood in je schoenen naar de sportschool gaat, is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere sport. Wees ervan bewust dat er geen ‘goede en foute’ sporten zijn. Of je nu graag rent, zwemt, korfbalt of danst. Alles is effectief en heeft zin als je het maar met de volle inzet doet! Sporten is gezond en heeft een positieve invloed, reden genoeg toch!? Go for it!

Koop hier spotgoedkoop je outfit en ga ervoor!

 

Kijk hier voor meer health inspiratie >>

young-woman-2699780_960_720

yoga-3053488_960_720

*Blog geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Advertenties

Een gedachte over “Sporten is gezond en heeft een positieve invloed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s