Tips voor een juiste balans tussen werk en privé

Eén van de belangrijkste uitgangspunten voor de nodige rust is een goede balans tussen werk en privé! Daardoor creëer je rust in je hoofd, rust in huis en rust in je leven. Een goede balans tussen werk en privé geeft ruimte voor vrije tijd. Heerlijk toch!? We geven een aantal tips om de juiste balans te vinden.

Plannen en organiseren

Een goede planning en organisatie geeft orde, netheid en rust. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Zowel op het werk als privé. Goed voorbereid zijn geeft meer zekerheid en zorgt ervoor dat alles soepeler verloopt. Maak een weekplanning als je wat verder vooruit wil kijken, wil je dat liever niet of vind je dat lastig dan is een dagplanning ook prima. Er zullen altijd momenten zijn waarin de planning helemaal anders loopt. Probeer het los te laten en maak er het beste van. Plannen zijn er om gewijzigd te worden, blijf altijd flexibel. Dat geeft ook rust!

Af en toe ‘Nee’ zeggen 

Soms is het lastig aan te geven wanneer iets niet kan, lukt of werkt. Soms ‘Nee’ zeggen is niet erg, jij bepaalt je grenzen! Bewaak ze ook! Doe je dat niet, dan pas jij je continu aan de omgeving aan en dat kan voor behoorlijk wat onrust zorgen. Daar heeft niemand wat aan. Jij bepaalt ten alle tijden wat je wel en niet wil. Probeer het maar eens, het voelt goed!

Stel doelen en prioriteiten

Het is bewezen, wanneer je duidelijke doelen stelt zal je het ook sneller bereiken. Plan voor een opdracht, klusje of afspraak een bepaalde tijd of datum in zodat je daar naartoe kan werken. Zet doelen en prioriteiten op papier, dan maak je ze visueel. Klinkt misschien kinderachtig, maar doelen en prioriteiten die behaald zijn op papier doorstrepen geeft rust en voorziet je tegelijkertijd van de nodige energie om door te gaan naar een volgend doel! Weer een klusje geklaard!

puurvangeluk-banner-blog

Samenwerken

Dat je niet altijd alles alleen kan bedenken en oplossen is vast wel herkenbaar. Soms mist er inspiratie, weet je even niet hoe je iets aanpakt of oplost of misschien werk je liever in teamverband. Bedenk dan dat je samen een heel eind komt en het echt geen schande is om dingen te overleggen of hulp te vragen. Samen sparren kan ontzettend leuk en inspirerend zijn. Dat geldt voor je privé-leven maar ook op je werk. Samenwerken is samen groeien!

Offline is het nieuwe genieten

Het kan natuurlijk niet altijd, onbereikbaar zijn, maar zodra je even niet bereikbaar hoeft te zijn zet de computer en telefoon dan gewoon even een poosje uit. Je blijft immers kijken als alles aan staat en binnen handbereik ligt. Pak een paar vaste momenten op de dag dat je even je mail of telefoon checkt, niet de hele dag door. Het is tevens verspilde tijd die je zo goed kan gebruiken om aan je werkzaamheden, jezelf of je gezin te besteden. Iedereen heeft een offline momentje, digitale detox, nodig om te genieten en weer op te kunnen laden.

juiste-balans-werk-prive-puurvangeluk

Niks moet, niksen mag

Alles waar ‘moet voor staat voelt als balast! Probeer zo min mogelijk van jezelf te ‘moeten’ om alles wat luchtiger en relaxter te houden. Komt het vandaag niet… morgen weer een dag! Het loopt niet weg en meer als werken kan niet! Ook in je privéleven moet je keuzes maken. Liever een dagje genieten dan je hele vrije dag te rennen als een kip zonder kop omdat iets af moet omdat je morgen weer moet werken. Niks moet, niksen mag! Gun het jezelf!

Less is more

Minder is meer! Absoluut waar! Alles wat groter en beter is geeft de nodige onrust. Hou dingen liever klein, blijf bij jezelf en leef bewuster. Geluk is niet te koop maar creëer je immers zelf, samen met de mensen die je lief hebt. Minimalisme is het nieuwe luxe. Groter, beter, sneller, meer… no way! Eenvoud is de nieuwe manier van leven en veroorzaakt een stuk minder stress en zorgt voor een juiste balans tussen werk en privé.

Go for it! 

Kijk hier voor meer lifestyle inspiratie >>> 

balans-werk-prive-puurvangeluk

balans-werkenprive-puurvangeluk

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Tips voor een juiste balans tussen werk en privé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s