Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust heb je meestal zelf in de hand, maar soms lukt het gewoonweg niet om in slaap te komen of door te slapen. Voldoende slaap is essentieel voor iedereen. Zonder voldoende slaap worden we moe, kunnen we ons niet goed concentreren, zijn we snel geïrriteerd en raken we compleet uitgeput. We hebben een aantal tips voor een goede nachtrust voor je op een rijtje gezet die je misschien kunnen helpen.  Sweet Dreams!

Wees matig met alcohol

Nuttig geen of weinig alcohol twee uur voordat je gaat slapen. Alcohol is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Het is misschien wel verleidelijk om een slaapmutsje te nemen maar kan juist averechts werken. Wees dus matig met alcohol.

Genoeg beweging

Zorg voor voldoende beweging! Zelfs na een lange werkdag is het heerlijk om je even extra af te matten in de sportschool. Of maak een heerlijke avondwandeling in het bos. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen wordt het hart sterker en verbetert de conditie van je longen, waardoor de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen en gebruiken, toeneemt. Genoeg beweging zorgt voor een betere nachtrust.

Wees matig met koffie

Koffie vlak voor het slapengaan is niet heel erg verstandig. Het bevat cafeïne dat slapen kan bemoeilijken. Je kan beter een kop koffie zonder cafeïne nemen. Sommige mensen kiezen ’s avonds voor een kop thee i.p.v. koffie, maar wist je dat veel theesoorten ook cafeïne (ook wel theïne) bevatten? Dat heeft hetzelfde effect als koffie met cafeïne. Dus als je een kop thee wilt drinken voor het slapen gaan, kies dan voor cafeïnevrije thee of neem een kopje verse kamillethee.

Kies voor vaste slaaptijden

Kies voor een slaapritme door vaste slaaptijden aan te houden. Je lichaam gaat daar aan wennen. Als je elke dag op verschillende tijden naar bed gaat, zeker wanneer het tussendoor wisselt qua tijd, kan dat ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt. Je kan natuurlijk best een keer een uitschieter hebben, maar doe je dit met regelmaat dan is het lastiger om bij te tanken en je uitgerust te voelen. De nachtrust kan hierdoor ook verstoord raken.

woman-506120_960_720

Maak het lekker donker

In de zomer is het langer licht buiten en ook ’s morgens is het weer vroeg licht. Zorg dat de ruimte waarin je slaapt lekker donker is, zodat het inslapen niet wordt bemoeilijkt of je juist te vroeg wakker wordt van het licht. Maak het lekker donker, het zorgt voor een betere nachtrust.

Zorg voor voldoende ventilatie

Voldoende ventilatie is van belang voor een goede nachtrust. Laat altijd een raam op een kiertje staan, dat zorgt voor frisse lucht op de slaapkamer.

Ontspannen

Zorg dat je ontspannen bent voordat je gaat slapen. Neem een lekker warm bad, een heerlijke douche of doe wat yoga-oefeningen. Lees een boek of blader een tijdschrift door maar kijk geen televisie (of telefoon) meer voordat je gaat slapen. De oplichtende schermen kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt.

Geen zware maaltijden nuttigen 

Nuttig geen zware maaltijden laat op de avond of vlak voor het slapen gaan. Zware maaltijden of gekruid voedsel kunnen vervelende klachten geven in je maag waardoor je niet in slaap kan komen. Eet licht, zeker later op de avond.

Hulpmiddel om slaap te bevorderen

Lukt het niet om met bovenstaande tips en adviezen je nachtrust te bevorderen, kies dan voor een natuurlijk supplement van Sambrosa Care bijvoorbeeld. Zij hebben rustgevende producten in het assortiment op basis van honing en kruiden die bij kunnen dragen aan een betere nachtrust of een stressvrije dag.

beach-1853902_960_720

bed-945881_960_720

 

2 gedachten over “Tips voor een goede nachtrust

  1. Ik sta er helemaal achter,maar voor het slapen gaan een ommetje maken en het raam op een kier is in de wijk waar ik woon niet te doen met al die VIEZE OPENHAARDEN. Dit is echt verschrikkelijk. Wij moeten om goed te slapen s’middags om 15.30 de ramen allemaal dicht doen om niet in een slaapkamer vol rook te slapen. Daar moeten ze echt iets aan gaan doen. Wat een vervuiling.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.