Waarom buitenspelen zo belangrijk is

Dat buitenspelen voor kinderen belangrijk is weten we allemaal. Frisse buitenlucht doet een mens goed, het heeft een positieve invloed op de gezondheid en is ook nog eens super leuk natuurlijk. Maar waarom is buitenspelen eigenlijk zo belangrijk?

Buitenspelen maakt creatief en bevordert een gezonde nachtrust 

Het is bewezen, buitenspelen is gezond! Buitenspelen is goed voor het humeur, de ogen, lichaam en geest. Het maakt kinderen blij en zorgt ervoor dat kinderen lekker in beweging zijn. Het maakt kinderen tevens creatief, verzinnen hun eigen spellen en kunnen vaak beter samenwerken. Buitenlucht maakt energiek en zorgt tegelijkertijd voor een betere nachtrust. Gek? Nee hoor, kinderen die veel binnen zitten pakken geen natuurlijke lichtsignalen van de zon op en daardoor kan het biologische ritme verstoord raken waardoor ze moeilijker in slaap kunnen komen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vroege blootstelling aan de zon (in de ochtend) ervoor zorgt dat het slaapritme weer wordt hersteld. Dus hop hop lekker de buitenlucht in!

Goed voor de motoriek

Buitenspelen bevordert tevens de motoriek. Zowel de fijne als de grove motoriek worden gestimuleerd. Fietsen, rennen, klimmen en klauteren zorgt ervoor dat de grove motoriek wordt gestimuleerd en bloemetjes plukken en beestjes vangen bijvoorbeeld bevordert juist weer de fijne motoriek. Twee vliegen in één klap!

Buitenspelen zorgt voor vitamine D  

Het is voor kinderen (maar ook volwassenen) belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Het zorgt voor goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen rachitis (vergroeiing van skelet). Tevens zorgt vitamine D voor een betere gemoedstoestand. Super fijn dus dat je lichaam zelf vitamine D aanmaakt door middel van zonlicht. Met name in de zomer is de aanmaak van vitamine D het hoogst. In de winter wordt daarom een supplement met vitamine D aangeraden voor jonge kinderen maar ook voor volwassenen. Uiteraard kan je ook vitamine D uit voeding halen. Check hier voor een uitgebreid vitamine D advies.

Kies buitenspelen boven een beeldscherm 

Soms is het fijn om de kinderen even voor de televisie te parkeren, als je een telefoontje moet plegen, avondeten wil koken of als je even iets af wil maken. Dat kan natuurlijk altijd maar hou het binnen de perken. Een middagje filmpjes kijken op de bank is heerlijk en moet ook best een keer kunnen. Zolang het maar geen dagelijkse kost is, is er niks aan de hand. Kies liever voor buitenspelen in plaats van de tv, iPad of smartphone ook al is het soms zo verleidelijk. Frisse lucht doet iedereen goed en maakt je blij!

swing-1365713_960_720

unnamed-18

vw-1308501_960_720

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s