tips-nieuwe-keuken-puurvangeluk
interieur, keuken

12 Tips voor het kopen van een nieuwe keuken

Een nieuwe keuken uitkiezen is lang niet zo gemakkelijk en ongeveer één van de duurste investering in je huis. Leuke keuken accessoires daarentegen zijn zo gekocht. In dit artikel vertel ik jullie over mijn ervaringen, hoe ik mijn keuken heb uitgezocht en geef ik 12 tips voor het kopen van een nieuwe keuken.

Meten is weten, breng het in beeld

Als eerst heb ik alle hoeken van de keuken gemeten. Verder heb ik op internet gekeken wat voor een stijl keuken ik mooi vind. Je kunt tegenwoordig via Pinterest en Instagram ontzettend veel inspiratie opdoen. Ik ben ook zeker langs 10 keukenwinkels gegaan. Waarom? Elke keukenwinkel geeft een ander inzicht. Daarnaast hebben veel keukenwinkels de mogelijkheid om een 3D tekening te maken. Zo heb je een beter beeld bij een nieuwe keuken. Uiteindelijk wist ik na 7 tekeningen wat voor een indeling ik echt graag wilde hebben.
 
keuken-bouwtekening-puurvangeluk

Welke stijl keuken kies je?

Ik wist gelijk dat ik een modern/landelijk stijl keuken wilde. Zo heb ik de keukenkasten wit met een rasterlijn van MDF hout en de handvaten zijn in de kleur zilver. Zilver blijft altijd tijdloos. Kies wat bij je past en wat niet snel gaat vervelen. Wanneer je de basis neutraal houdt kun je de rest aankleden met leuke keuken accessoires. Het keukenblad heb ik in de kleur antraciet gekozen en als materiaal graniet. Graniet is vrij prijzig, maar voor lange levensduur is graniet ideaal. Ik twijfelde tussen graniet en composiet.
 
 
 

 

Waarom heb ik uiteindelijk voor graniet gekozen?

De reden hiervoor is dat composiet een samenvoegsel is van natuur en restmaterialen. Graniet is daarentegen een natuursteen. Het is hittebestendig en heel gebruiksvriendelijk. Je moet echter wel voorzichtig zijn met theezakjes en andere uitbijtende producten zoals citroensap etc. Als het te lang op het aanrechtblad blijft liggen kun je vlekken krijgen. Een aanrechtblad van hout is ook super mooi, maar qua gebruik is het heel onhandig. Hout is vrij zacht, waardoor je snel beschadigingen krijgt. Voor de muren heb ik voor een antraciet graniet blad gekozen. Dat zorgt ervoor dat opspatten van eten niet direct in de muur trekt. Makkelijk afneembaar.

12 Tips voor het kopen van een keuken

 1. Budget! Weet wat je budget is. Echter, indien een medewerker hiernaar  vraagt benoem het bedrag onder je budget. Je kunt nadien makkelijker onderhandelen.
 2. Meten is weten, meet je keuken goed voordat je een keukenwinkel gaat bezoeken.
 3. Denk goed na over de stijl, landelijk, modern of strak? Mat of glanzend?
 4. Denk goed na over indeling van je keuken, U-vorm, L-vorm of eiland?
 5. Bezoek maximaal 10 keukenwinkels (is nog veel!) en vergelijk de prijzen. Klinkt gek, maar bij elk keukenwinkel zie je weer andere dingen.
 6. Let op het materiaal van de keukenkasten, MDF hout is een goed kwalitatief materiaal, keukenkast met folie materiaal kunnen sneller beschadigd raken,  waardoor de folie snel loslaat.
 7. Oriënteer je op ingebouwde elektrische apparaten, vaatwasser, oven etc. Vergelijk verschillende merken.
 8. Denk goed na over de  indeling van de keukenkasten, ik heb twee ladekasten waar ik makkelijk mijn kruiden etc. kwijt kan. Voor de pannen wilde ik een ‘leman kast’. Uiteindelijk heb ik daar niet voor gekozen. De reden hiervoor is dat je de hoek van de kast niet optimaal kunt benutten.
 9. Ga goed onderhandelen. Alle keukenwinkels, maar dan ook echte alle keukenwinkels, hebben een marge. Ze kunnen absoluut met de prijs zakken, meer dan je denkt!
 10. Vraag altijd om iets extra’s. Ik heb bijvoorbeeld lampen onder mijn kasten. Ideaal en ik maak er veel gebruik van.
 11. Controleer goed de offerte, alle details en laat het ook aan een ander lezen. Het komt vaak genoeg voor dat de offerte niet klopt.
 12. Tot slot; neem absoluut je tijd. Ik heb er ruim 3/4 maanden over gedaan, langer mag natuurlijk ook. Je koopt niet zomaar iets!

Geschreven door gastblogger Esra Percin van EsraElif

Meer interieur inspiratie >>>

tips-nieuwe-keuken-puurvangeluk
keuken-puurvangeluk

Geef een reactie